Indiáni požívali silné halucinogeny. Využívali je pro rituály v jeskyních

 Objevy 
07. prosince 2020 18:46 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Jeskynní malba mohla vzniknout díky durmanu Proceedings of the National Academy of Sciences
Vědecký tým objevil v jeskyni v Kalifornii zbytky roslin, které poslali k analýze. Výzkum ukázal, že se jedná o durman, který je silně halucinogenní. Indiáni podle vědců používali durman k obřadním rituálům, ale také jako lék na některá onemocnění. Vědci drogu objevili v jeskyni, kde se nachází indiánské malby.

Nejnovější výzkum týmu vědců v čele s Davidem Robinsonem naznačuje, že indiáni v Severní Americe používali k obřadním rituálům halucinogenní durman. Tuto rostlinu totiž objevili v rozžvýkaném stavu v jeskyni, která se nachází jen několik kilometrů od Santy Barbary. Pozdější analýza ukázala, že se jedná o zbytky rostliny, které mohou pocházet z období 16.-19. století.

Jedovatý durman byl podle vědců posvátnou rostlinou pro více severoamerických indiánských kmenů. Díky jejim silným halucinogenním účinkům indiáni mohli komunikovat se svými předky a prováděli pod jejich vlivem nejrůznější rituály, během kterých se dostávali často do těžkého transu.

Jeskynní malby

Vědci navíc zbytky durmanu objevili v jeskyni, kde byly již dříve objeveny indiánské nástěnné malby. Je tedy podle autorů studie možné, že samotné malby mohly vznikat právě pod vlivem halucinogenních látek. V jeskyni se například nachází na stropě červený obrazec do tvaru spirály, která by mohla vyjadřovat stav, který šaman se změněnou myslí prožíval.

Chyběly vědecké důkazy

V řadách expertů se již velice dlouho spekulovalo o tom, že jeskynní umění mohlo vznikat za pomoci halucinogenů, dosud však chyběly důkazy. Podle některých maleb však bylo patrné, že lidé vnímali velice abstraktně, což naznačovalo ovlivnění mysli nějakou látkou.

Samotný durman obecný je jedovatá rostlina z čeledi lilkovitých, které se daří prakticky všude od tropů po mírné pásmo, jeho původní oblast výskytu nebyla spolehlivě určena. V ČR roste roztroušeně od nížin po podhůří. Dál čtěte: (Droga společenské elity i hnutí hippies je tu už víc než sedm desítek let).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008