Vědci sledují chování zvířat z vesmíru. Projekt umožňuje zcela jiný pohled na život tvorů

 Vesmír 
26. června 2020 07:44 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Některé druhy zvířat jsou vybaveny vysílačkami projektu ICARUS Pixabay
Vědci díky speciální anténě umístěné na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) mohou sledovat chování zvířat vybavených miniaturními vysílači. Díky tomu vědci mají přehled o pohybu těchto tvorů a mohou tak dostat například varování před ekologickou katastrofou.

Vědci již druhým rokem sbírají data o pohybu zvířat v rámci mezinárodního projektu ICARUS. Analýzu pohybu zvířat po zemském povrchu jim umožňuje speciální anténa, která přijímá signály z vysílačů, jimiž jsou některé druhy zvířat vybaveny.

Miniaturní vysílače jsou natolik malé, že je bez větších obtíží unesou také netopýři. Do současné doby je těmito vysílači vybaveno již více než 800 druhů různých zvířecích druhů. Vysílače vědci nemohou připevnit pouze na hmyz, některé druhy ptáků a savců.

Projekt umožňuje zcela jiný pohled na život tvorů

Projekt ICARUS, což je anglická zkratka pro Mezinárodní spolupráci na výzkumu zvířat s pomocí vesmíru, byl oficiálně spuštěn letos v březnu, přičemž první dostupná data pro analýzu budou na podzim. Přestože je technologie s cenou pět stovek dolarů za jednu vysílačku poměrně drahá, stále je mnohem levnější než jiné alternativy.

Miniaturní vysílačka je napájena pomocí panelů pouze z energie získané ze slunce a dokáže tak zaznamenávat údaje o pohybu zvířat celý jejich život. Poté co daný jedinec uhyne, vysílačka může být znovu využita, pokud ji vědci dokáží najít.

Šestý smysl zvířat

Vědci chtějí data využít jak pro výzkum života a pohybu tvorů, tak ale například i pro předpověď ekologických katastrof. Je totiž známo, že některé druhy zvířat mají šestý smysl, jako například kozy v okolí italské sopky Etny, které cítí nadcházející otřesy. Taková data by pak vědci mohli využívat v rámci systému včasného varování a zachránit tak velké množství lidských životů. Dále čtěte: (Koronavirus uvěznil do karantény astronauty, kteří mají letět na ISS).

Témata: ICARUS, vesmír, data, zvíře
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47