Dnes se nezapomeňte dívat na oblohu. Uvidíte velkolepou podívanou, která se bude opakovat až v roce 2032

 Vesmír 
11. listopadu 2019 12:53 / Blanka Štiková
  0
📷
2 fotografie v galerii
U nás to celé začne okolo času 13:35 SEČ Pixabay
Rok 2019 byl na pozorování relativně bohatý, ve světě byla totiž k vidění čtyři zatmění. Ve dny 5. ledna a 2. července byla viditelná zatmění Slunce, 21. ledna a 16. července pak byla zase pozorovatelná zatmění Měsíce. V den 26. prosince pak bude ještě k vidění prstencové sluneční zatmění.

Pak je tu ale také mimořádná show, kterou můžete na obloze pozorovat právě dnes 11. listopadu 2019. Další takový podobný jev nastane opět až v roce 2032. Jde o vzácný úkaz, kdy uvidíte přechod planety Merkuru před Sluncem.

Zajímavosti o Merkuru

Merkur je nejbližší planetou ke Slunci. Zvláštností je, že dosahuje jen o 40 % větší velikosti než pozemský Měsíc. Jeden oběh Merkuru trvá pouze 87,969 dne. Nejstarší doložené pozorování Merkuru pochází z prvního tisíciletí před naším letopočtem. Podle snímků ze sond vypadá povrch této planety jako měsíční krajina plná kráterů, nízkých pohoří a lávových planin. Příčinou velkých rozdílů teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí Merkuru je nepřítomnost atmosféry. Na polokouli přivrácené ke Slunci může být teplota téměř 430 °C, naopak na odvrácené panuje mráz až −180 °C.

Co vlastně uvidíte?

Úkaz bude pozorovatelný po celém světě, a to přes dobu 5 hodin. Z českého území bude podle EAI viditelná první polovina úkazu. U nás to celé začne okolo času 13:35 SEČ. Uvidíte cosi jako „černý puntík“ vlevo od Slunce, který se před něj bude dále posouvat.

Ve skutečnosti půjde o planetu Merkur postupně se přesouvající od jednoho okraje slunečního disku k druhému. Téměř za 3 hodiny od začátku pak bude v podstatě Slunce s Merkurem zapadat. Slunce s Merkurem u nás bude zapadat kolem maxima úkazu, to bude asi v 16:20 SEČ. Časy západu Slunce se ale v jednotlivých lokalitách v ČR liší, na Ostravsku zapadne Slunce už v 16:06, v Praze pak kolem 16:21 a na Plzeňsku či Karlovarsku až v 16:26 našeho času.

Kde uvidí vše a kdy bude příště

A kde to uvidí nejlépe? Nejlepší podívanou budou mít hlavně lidé ve státech Jižní Ameriky, na východě USA či v Kanadě. Jak často můžete tento jev pozorovat? Za jedno století dochází podle odborníků přibližně ke 13 – 14 přechodům Merkuru před Sluncem. A kdy bude příště? Když magickou show propásnete, další takový přechod Merkuru, viditelný z našeho území, nastane až dne 13. listopadu 2032.

Jak pozorovat?

Abyste spatřili malý kotouč Merkuru před Sluncem, budete potřebovat alespoň malý dalekohled, pouze očima jev neuvidíte. Při přímém pozorování s dalekohledem je však nutné používat bezpečný filtr, jinak by vám totiž mohlo podle odborníků hrozit poškození zraku, a to i přes větší procento řídké oblačnosti.

Popřípadě si pak můžete Slunce promítnout pomocí čočkového přístroje na bílou plochu, anebo jednoduše navštivte vaši místní hvězdárnu. Při sledování jevu je na místě být opatrný stejně tak, jako třeba při sledování zatmění Slunce. A teď už jen stačí show nepropásnout. Dále čtěte: Zemi má již brzy zasáhnout velká skála. Nemáme proti ní stále žádnou obranu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008