Vědci vytvořili neviditelné lidské buňky. Inspirovaly je schopnosti tajemných mořských tvorů

 Věda a Výzkum 
07. června 2020 11:31 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Olihně mají unikátní maskovací schopnosti Wikipedia / Nhobgood
Některé druhy pobřežních olihní mají mezi živočichy zcela unikátní schopnosti. Nejenže dokáží měnit barvu kůže, což mimo jiné dokáží také například chameleoni, ale některé části svého těla dokáží proměnit na téměř neviditelné. Vědci se proto rozhodli tuto schopnost přenést na lidské buňky.

Vědecký tým dokázal s pomocí nejmodernějších technologií vzít některé speciální proteiny, které se nacházejí v buňkách olihní a aplikovat je na lidské buňky. K jejich úžasu tento pokus skutečně fungoval a dokázali tak vytvořit neviditelnou lidskou buňku. Díky tomuto výzkumu vědci dokáží lépe porozumět složitým buněčným mechanismům v živé tkáni.

Olihně mají unikátní schopnosti

Tento nový vědecký projekt je zaměřen na návrh a konstrukci buněčných systémů a tkání s kontrolovatelnými vlastnostmi pro přenos, odraz a absorpci světla. Vědci proto hledali inspiraci u tvorů, o kterých je známo, že takovou schopností disponují. Pro samotný výzkum jim posloužily olihně druhu doryteuthis opalescens, které průsvitnost používají k lepšímu maskování před predátory.

Samice tohoto druhu olihně dokáží během krátké chvíle změnit bílý pruh z neprůhledné bílé na téměř průhlednou. Dělají to pomocí specializovaných buněk zvaných leukofory, které mají na své membráně navázané částice z reflektoproteinů. V závislosti na tom, jak jsou tyto proteiny uspořádány, mohou olihně libovolně měnit způsob přenosu nebo odrazu světla, které jimi prochází. Uspořádání proteinů dokáží tito mořští tvorové měnit díky chemické sloučenině zvané acetylcholin.

Nové technologie pro medicínu

Výzkumníci těchto znalostí o buňkách olihní využili a geneticky upravili lidské ledvinové buňky tak, aby produkovaly reflinsiny, jenž se shlukovaly jako neuspořádané částice v buněčné cytoplazmě. Výsledkem byli vědci ohromeni, protože sledovali, jak lidské buňky dokázaly změnit způsob, kterými jimi prochází světlo.

Vědci chtějí svůj úspěch dále rozvíjet a využít ho jako základ pro napodobení dalších triků, které olihně využívají, jako je změna barevných vzorů a iridescence. V budoucnu by podobné výzkumy mohly například pomoci vyvinout zcela nové metody zobrazování lidských orgánů v rámci nejrůznějších lékařských vyšetření. Dále čtěte: (Vědci se domnívají, že díky objevu obřího těla živočicha vyřešili jednu z největších záhad).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008