Velryby mají nejvýživnější mléko ze všech savců. Vědcům se podařilo nafilmovat mládě během krmení

 Věda a Výzkum 
26. dubna 2020 16:34 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mládě keporkaka neustále následuje svou matku MMRP
Savci na celé planetě včetně těch mořských mají jedeno společné - všechna jejich mláďata se krmí mateřským mlékem. U mořských savců je pozorování krmení mláděte od své matky velice vzácné, nyní se však tento akt vědcům z havajského vědeckého projektu Marine Mammal Research Program podařilo natočit.

Mořským biologům z havajského vědeckého projektu Marine Mammal Research Program (MMRP) se podařilo natočit unikátní záběry mláděte keporkaka, které se krmí mlékem od své matky.

Vědci k natočení záběrů využili toho, že každou zimu přibližně deset tisíc keporkaků migruje tisíce kilometrů z chladných vod u břehů Aljašky do teplých vod v okolí Havajských ostrovů. Na tomto místě totiž tito obří mořští savci přivádějí na svět své mladé.

Biologové z MMRP se proto spojili s inženýry ze dvou amerických univerzit a s pomocí moderního přístrojového vybavení toto stádo keporkaků sledovali s cílem zjistit, jak vypadá vztah matek a jejich mláďat. V rámci výzkumu na těla sedmi mláďat keporkaka připevnili neinvazivními metodami monitorovací přístroje jako například kamery, akcelometry a hloubkoměry.

Díky těmto přístrojům biologové nasbírali cenná data o pohybu a dýchání velryb, stejně jako hodiny video záznamů. Pomocí podvodních kamer se jim mimo jiné podařilo natočit mláďata, jak se krmí mlékem svých matek. Velrybí mléko poskytuje mláďatům vše potřebné, protože patří k nejvýživnějším mlékům všech savců na Zemi.

Unikátní záběry jsou velice působivé a vědcům poskytují nesmírně důležitou představu o životě a sociálních návycích těchto mořských stvoření. Poznatky pak budou moci využít pro jejich ochranu. Mohou také například spočítat, jak dlouho trvá krmení keporkaků. Dále čtěte: (Obávaný žralok bílý opustil oblast Kapského města. Vyhnal ho ještě větší predátor).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47