Tisíce let starý vrak lodi na dně řeky Nil odhalil archeologům staletou záhadu

 Objevy 
24. dubna 2020 08:27 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Otvory v trupu prozradily, jak byly egyptské lodě konstruovány Internet
Starověký vrak lodi, který leží na dně Nilu více než 2 500 let, pomohl odhalit archeologům staletou záhadu, nad kterou diskutovalo mnoho expertů z celého světa. Díky průzkumu vraku totiž archeologové přišli na to, jak byla tato starověká plavidla konstruována.

Na dně řeky leží unikátní vrak nákladní lodi zvané baris, která byla využívána k přepravě po Nilu v obodbí, kdy Egyptu vládli faraoni. Na dně řeky tento vrak leží přes 2 500 let a unikátní je tím, že se archeologům podařilo odkrýt téměř 70 procent trupu lodi. Díky tomu viděli v lodním trupu otvory, o jejichž existenci se dlouho spekulovalo.

Tento typ nákladní lodi popisoval slavný antický historik Herodotus kolem roku 450 před naším letopočtem, když cestoval do Egypta. Podle jeho vyobrazení bylo plavidlo konstruováno tak, že jeho kormidlo procházelo dírou v kýlu a bylo ovládáno pomocí páky jedním z členů posádky.

Tento zvláštní řídicí systém lodi byl k vidění také na jiných vyobrazeních z dob faraónů, dosud však neexistoval žádný důkaz o jeho skutečné existenci. Vědci přitom na dně Nilu našli vraky více než 70 egyptských plavidel, žádné z nich nebylo ale zachováno natolik, aby bylo možné vyčíst, zda bylo konstruováno tímto způsobem.

U tohoto vraku se však vědcům díky jedinečnému složení sedimentu podařilo odhalit téměř sedmdesát procent celého trupu plavidla. Díky objeveným otvorům v kýlu jsou si nyní vědci téměř jistí, že dávný historik Herodotus měl pravdu.

Až na drobné nesrovnalosti konstrukce lodi přesně odpovídá tomu, jak ji antický historik Herodotus popisoval. Vědci nyní budou zkoumat také to, zda tato konstrukce poskytovala lodi lepší obratnost když byla plně naložena, případně zda konstrukce měla nějaké jiné důvody. Dále čtěte: (Průzkumníci našli vrak ponorky z období studené války u pobřeží Oahu).

Témata: vrak, loď, řeka, Afrik, Egypt
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod