Titan je víc podobný Zemi, než jsme si dosud mysleli

 Vesmír 
26. dubna 2020 09:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Titan obíhá kolem Saturnu a je podobný Zemi Depositphotos
V roce 2034 se mise Dragonfly dotkne Saturnova měsíce Titanu, který je považován za nejlepší měsíc v celé Sluneční soustavě. Kosmická loď se propadne hustou atmosférou Titanu, aby prozkoumala jeho řeky, jezera, moře i nebe.

Titan je totiž zajímavý. Je to jediné další místo, které jsme dosud objevili a které má na svém povrchu tekutinu, jen ne v podobě tekuté vody, jakou máme tady na Zemi. Titan je totiž pokryt jezery a řekami metanu a etanu.

Titan má také prach

Ale to není jediná podobnost, jakou má Titan se Zemí. Minulý měsíc astronomové ohlásili, že mise Dragonfly může na Titanu najít další pozemský rys, kterým je prachový ďábel.

Tyto rotující sloupce vzduchu se vytvářejí, když se malé oblasti na povrchu zahřívají. Horký vzduch stoupá a pokud je zachycen větrem, tvoří vířící sloupec, který spolu s ním zvedá také prach. Na Zemi jsou prachoví ďáblové většinou neškodní, nejznámější je asi ten z roku 2014, kdy se vytvořil na brooklynském baseballovém hřišti.

Pokud jde o prachové ďábly na Titanu, je to pro vědce stále taková malá neznámá. Zatímco vědci už vědí, že prachoví ďáblové jsou i na Marsu a jsou tam pořádně nebezpeční, data z mise Cassini, která v letech 2014 až 2017 sbírala data o Titanu, zatím nejsou ještě kompetně analyzována. Vědci přesto už dokázali vytvořit několik modelů toho, jak to na Titanu funguje.

Na Titanu nefouká

O Titanu tedy víme už několik věcí. Na jeho povrchu jsou částice organického prachu, jeho atmosféra je hustá a pozorovány byly prachové bouře. Je tedy velmi pravděpodobné, že tam řádí i prachoví ďáblové.

Vítr na povrchu Titanu je ale obvykle velmi slabý. To znamená, že právě prachoví ďáblové jsou jedním z hlavních mechanismů, jakým je prach na Titanu transportován po planetě.

Jak přesně to tam funguje, ale nejspíš zjistí až samotná mise Dragonfly. Pokud se vědci se silou větru na Titanu nemýlí, průzkumníkům na Titanu nebude hrozit tak velké nebezpečí jako na Marsu, kdy prachová bouře prakticky smetla průzkumné vozidlo, které tak přestalo fungovat a už nikdy z něho do NASA nebudou proudit užitečné informace. Dále čtěte: NASA chce na Měsíci postavit obrovský rádiový dalekohled.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47