K naší planetě se obrovskou rychlostí řítí kometa. Již brzy bude iditelná bude pouhým okem

 Vesmír 
03. dubna 2020 15:13 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zářící kometa za sebou nechává dlouhý ohon Internet
Astronomové koncem loňského roku objevili kometu s názvem ATLAS, u které bylo během velice krátkého období pozorováno výrazné zvýšení jasu. Tento vesmírný objekt je díky tomu nyní viditelný i malými dalekohledy a vědci předpokládají, že v květnu bude viditelný pouhým okem.

K naší planetě se obrovskou rychlostí přibližuje kometa ATLAS, kterou vědci objevili teprve koncem loňského roku. Záře této komety se totiž za posledních několik týdnů zvýšila o několik set procent. Pokud její jas bude nadále stoupat touto rychlostí, kometa bude viditelná pouhým okem počátkem května.

Tuto kometu astronomové objevili 28. prosince 2019 za pomoci systému ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), který je umístěn na havajských ostrovech Haleakala a Maunaloa. Kometa byla vědci pojmenována právě podle výše zmíněného systému na odhalování potenciálně nebezpečných asteroidů.

Při bližším pozorování ale kometa ATLAS začala vykazovat zvláštní chování a astronomy překvapil její stále rostoucí jas. Díky vysokému stupni jasu tuto kometu mohli začít pozorovat i amatérští astronomové s pomocí malých jednoduchých dalekohledů.

V březnu začala kometa zářit ještě jasněji, přičemž její aktuání jas se pohybuje na hranici 8,5 magnituda. Dobrým možnostem jejího pozorování napomáhá také její poloha. Kometa se totiž nachází v souhvězdí Velké medvědice a v našich zeměpisných šířkách se pozdě v noci dostává velimi vysoko nad obzor.

Koncem dubna by měla kometa být natolik blízko, že by mohla být vidět i pouhýma očima. Aktuální data přitom naznačují, že ideální podmínky pro pozorování tohoto vzácného vesmírného tělesa nastanou v noci 2. května. Vědci na základě měření zjistili, že tato kometa se vrací do Sluneční soustavy jednou za 5467 let. Kometa bude tedy opět viditelná v 76. století. Dále čtěte: Sonda zachytila unikátní video z povrchu komety. Sněhová bouře to není.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47