Ohnisko nákazy koronaviru se mění. Nárůst obětí rapidně přibude

 Věda a Výzkum 
25. března 2020 09:54 / Erik Toman
  0
📷
5 fotografií v galerii
Abychom nad koronavirem zvítězili, musíme zaútočit Pixabay
WHO očekává, že příští oficiální statistika ukáže velmi výrazný nárůst počtu lidí nakažených koronavirem i počtu úmrtí na nemoc COVID-19. Většina nových případů je nyní z Evropy a a USA.

Pandemie nepolevuje. Naopak zrychluje a k jejímu potlačení je podle WHO třeba zaujmout agresivnější taktiku a přejít do ofenzivy. Abychom nad koronavirem zvítězili, musíme zaútočit, neboť čísla jsou více než alarmující. Než se nakazilo prvních 100 000 lidí, trvalo to od prvního potvrzeného případu 67 dní, druhá stovka tisíc potvrzených případů následovala za dalších 11 dní a hranici 300 000 nakažených přesáhl počet nakažených pouhé čtyři dny poté.

Podle údajů WHO se do dnešního dne na světě koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo téměř 335.000 lidí. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo přes 14.500 pacientů. Pro srovnání při nejhorší epidemii eboly, která byla v západní Africe, trvalo dva roky, než počet obětí dosáhl 11.000.

Podle WHO musíme zaútočit agresivní taktikou. Tedy testovat každý podezřelý případ, izolovat každou pozitivní osobu a vypátrat a rovněž izolovat všechny, kdo s ní přišli do blízkého kontaktu.

Jak se účinně bránit? Důležité je dodržování pěti základních pravidel - důkladné mytí rukou, při kýchání si zakrývat ústa kapesníkem nebo předloktím, snažit se dotýkat se co nejméně obličeje, dodržovat minimální odstup dva metry od ostatních osob a respektovat nařízenou karanténu a všechna další nařízení.

V současné době úřady vyzvaly téměř miliardu lidí po celém světě, aby kvůli šíření koronaviru zůstali doma. Kritická je situace ve Spojených státech, kde má epidemie explozivní charakter. Rychlý nárůst počtu případů v zemi naznačuje, že by se mohla Severní Amerika stát novým ohniskem šíření koronaviru. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47