Obří a potenciálně nebezpečný asteroid v dubnu proletí kolem Země

 Vesmír 
26. března 2020 17:26 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Asteroidy zatím Zemi neohrožují The Virtual Telescope Project
Velký a potenciálně nebezpečný asteroid je připraven se proletět kolem Země příští měsíc, ale není třeba se bát. Asteroid pro Zemi nepředstavuje žádnou hrozbu.

Asteroid (52768) 1998 OR2 se přiblíží k Zemi 29. dubna. Statný kosmický kámen má odhadovaný průměr od 1,8 do 4,1 km, tedy asi šířku ostrova Manhattan.

Zatímco asteroid takové velikosti by mohl způsobit katastrofu, pokud by narazil na Zemi, což už vyvolalo poplašné a dezinformační zprávy v médiích, tento asteroid nepředstavuje žádnou hrozbu.

Asteroid proletí v deset ráno

Během svého nebližšího přiblížení, ke kterému dojde 29. dubna přibližně v 10.00 střeodevropského času, bude asteroid 1998 OR2 ve vzdálenosti 6,3 milionu km od Země. To je více než 16násobek průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

NASA označila asteroid 1998 OR2 jako potenciálně nebezpečný ne proto, že by měl ohrozit Zemi, ale proto, že splňuje určitá kritéria v klasifikačním schématu agentury. Podle NASA je asteroid označován jako potenciálně nebezpečný v případě, kdy jeho orbita protne orbitu Země ve vzdálenosti menší než 7,5 milionu km nebo 0,05 astronomických jednotek, což je průměrná vzdálenost mezi Zemí a Sluncem.

Asteroid nás navštíví znovu

Asteroid 1998 OR2, který obíhá kolem Slunce mezi oběžnými drahami Země a Marsu, bude znovu létat nad Zemí 18. května 2031, ale tehdy bude dál, asi 19 milionů km od naší planety.

Jeho další dva přelety se uskuteční v letech 2048 a 2062, kdy asteroid bude ještě dále. Nejbližší přelet asteroidu 1998 OR2 se tak uskuteční 16. dubna 2079, kdy bude vzdálen jen 1,8 milionu km od Země.

NASA a její mezinárodní partneři aktivně sledují potenciálně nebezpečné asteroidy a zkoumají způsoby, jak je odklonit před dopadem na Zemi. Doposud byla objevena asi třetina z 25 000 velkých asteroidů, o nichž se předpokládá, že se přibližují k Zemi. Dále čtěte: Na Měsíci jsou pořádně vysoké hory. Mnohem větší než nejvyšší hory na Zemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47