Nový vědecký výzkum přišel s překvapivými závěry. Žraloci prochází významnou evolucí a nejméně devět druhů si osvojilo chůzi po souši

 Země a Příroda 
25. srpna 2022 09:05 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Žraloci epoletoví ujdou po souši desítky metrů a vydrží i bez kyslíku Depositphotos
Nový vědecký výzkum žraloků přišel se zajímavými a možná i dost překvapivými závěry. Žraloci, pro většinu lidí velmi obávaní mořští tvorové, procházejí evolucí a osvojili si schopnost chodit po souši. Speciálně to platí pro druh žraloka epoletového.

Žralok epoletový, jinak Hemiscyllium ocellatum, je velmi malý druh žraloka, který obvykle měří zhruba jeden metr. Je tedy sice docela malý, i tak by se s ním asi nikdo nechtěl potkat na pláži na dovolené. Nicméně výzkumný tým z Floridské atlantické univerzity a australské univerzity Jamese Cooka zjistil, že mladí žraloci tohoto druhu se naučili chodit po zemi pomocí párových ploutví ve tvaru pádla. Takže se s nimi dost možná někdy v budoucnu na pláži doopravdy potkáme. Mají také schopnost vydržet bez kyslíku zhruba dvě hodiny, díky čemuž mohou hledat kořist v útesových oblastech, kam se ostatní žraloci nemohou dostat a v budoucnu pravděpodobně i na souši.

Epoletové se v současné době živí malými rybkami, takže na souš rozhodně zatím nechodí za potravou, nicméně klidně si dokáží vyšlápnout na útes a procházet se tam. Vědci, kteří tuto schopnost žraloka epoletového zkoumali, zjistili, že dokáží ujít po souši až třicet metrů. A odpověď na otázku, jak je to vůbec možné, vědci mají také. Jde o evoluční proces, kterým žraloci procházejí, aby přežili probíhající klimatické změny.

Je tedy možné, že žraloci vědí o dost dříve než my, jaké změny se na naší planetě v budoucnu odehrají? Proč by se jinak evolučně připravovali na částečný život na souši? U epoletů nejde totiž o nějakou vzácnou výjimku. Vědci zjistili, že už celkem 9 druhů žraloků, o kterých tedy vědí, už získalo schopnost chodit po souši pomocí svých ploutví. Všichni patří do rodu Hemiscyllium.

Taková evoluce je opravdu pozoruhodná. A pro žraloky rodu Hemiscyllium má obrovský význam do budoucna. Protože se jedná o malý druh, při lovu na útesech může snadno být napaden dravci. A díky tomu, že získal schopnost chůze, se může před nepřítelem například schovat v útesových štěrbinách a i když se zrovna momentálně živí malými rybkami, v budoucnu dost možná začne lovit na souši.

Podle vědců jsou žraloci epoletoví pozoruhodně napřed a jejich evoluční vývoj je neuvěřitelně rychlý. Výzkumný tým mimo jiné zjistil, že ve srovnání s mnoha jinými vodními druhy jsou žraloci epoletoví už nyní mnohem lépe vybaveni pro přežití v jiných klimatických podmínkách. Tak například jejich schopnost přežít bez kyslíku několik hodin jim dává výhodu v podmínkách zvýšených koncentrací CO2 a zvládnou i nedostatek kyslíku v krvi a tělesných tkáních.

A připravují se na to opravdu velkou rychlostí. Vědci zjistili, že jim trvalo jen devět milionů let, než se u nich vyvinuly ploutve, po kterých by mohli chodit po souši. Navíc je to podle vědců druh, který se také velmi rychle množí, takže noví jedinci se už rodí s novými schopnostmi. Pokud taková evoluce zasáhne i další vodní tvory, bude to na souši opravdu zajímavé.

Dosavadní poznatky vědců jednoznačně naznačují, že tento druh žraloka je už plně adaptován na to, aby přežil minimálně některé změny klimatu, které nás v následujících desetiletích čekají. Vědci dokonce zkoumali, s jakými schopnostmi chůze se rodí mláďata žraloka epoletového a zjistili, že všichni už od útlého věku mají plně vyvinuté svoje nové motorické schopnosti. Dokáží tak chodit jak po mořském dně, tak po souši a dokonce umí vyvinout i různou rychlost.

Autorský článek, další zdroj: Integrative and Comparative Biology

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008