Záhadný kráter nalezený na dně moře nejspíš přispěl k vyhynutí dinosaurů

 Země a Příroda 
22. srpna 2022 10:28 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kráter nalezený na dně moře mohl pomoci vyhynutí dinosaurů Depositphotos
Na dně oceánu, vlastně ještě kousíček pod ním, průzkumníci narazili na jedno velké překvapení. S největší pravděpodobností našli kráter, který byl vytvořen po pádu asteroidu. A není, co se divit. Mořská dna tady na Zemi jsou totiž prakticky neprozkoumaná, takže zcela jistě ukrývají mnohá překvapení.

A jak to souvisí s dinosaury? Jednoduše. Kráter, který dostal jméno Nadir po nedaleké sopce Nadir Seamount, je podle vědců stejně starý jako Chicxulubský kráter, který před 66 miliony let dopadl na dnešní mexický poloostrov Yucatán, což se obecně považuje za důvod vyhynutí dinosaurů, kteří tehdy vládli naší planetě.

A tak nová studie, kterou vědci v souvislosti s nálezem provedli, vznáší hned dvě otázky. Souvisí podmořský kráter Nadir nějak s Chicxulubským kráterem, a tudíž může rovněž souviset s vyhynutím dinosaurů před 66 miliony lety?

Pokud by tomu tak bylo, vneslo by to zcela nový pohled na to, co se vlastně tehdy stalo. Navíc je zcela možné, že takových podmořských kráterů bude na dnech moří mnohem víc, protože dosud jsme neměli vůbec tušení, že mořská dna mohla něco takového ukrývat. A je jasné, že s průzkumem dna moří a oceánů máme, co dohánět.

I v tomto případě vlastně pomohl až seismický odraz, který ovšem vědci prováděli v rámci projektu rekonstrukce dělení tektonických desek Jižní Ameriky a Afriky právě v inkriminovaném období křídy. Seismický odraz je něco jako ultrazvuková data, jejíchž pomocí lze identifikovat horniny a sedimenty. A když vědci procházeli tato data, tak narazili na kráter Nadir.

Ten se nachází západně od Afriky a je nejméně 10 kilometrů široký a jeho hloubka se počítá na stovky metrů. Ovšem nepředstavujte si to jako obrovskou jámu na dně moře, protože celý kráter zase po těch milionech let pokrývá stovky metrů vysoká vrstva novějších sedimentů. Ale fakt, že jde o kráter, potvrzují data, díky nimž vědci našli jak usazeniny, které za sebou krátery zanechávají, tak vyvržený materiál po dopadu asteroidu.

Vědci rovněž dokázali dát dohromady počítačovou simulaci, aby si zobrazili, jak se to tenkrát celé odehrálo. Zjistili, že asteroid měl průměr asi 400 metrů a spadl do oceánu, jenž byl 800 metrů hluboký. Výsledkem byl osmisetmetrový sloup vody doprovázený ohnivou koulí. Dopad vyvolal zemětřesení o síle až 7 stupňů Richterovy stupnice a vlny tsunami. A to všechno samozřejmě doprovázela ohlušující exploze.

A něco podobného způsobil dopad asteroidu, který vytvořil Chicxulubský kráter. Zkáza, kterou po sobě zanechal, byla obrovská. Mohou tedy tyto dva dopady spolu souviset? Mohou. Jednou z teorií je, že se jedná skutečně o souběžné dopady asteroidu, který se nad Zemí rozpadl. Ten větší dopadl v Mexiku a ten menší do oceánu u Afriky. Pak by vyhynutí dinosaurů bylo skutečně jistojisté.

Další možností je, že kráter Nadir vytvořila tzv. impaktní kupa, lidově řečeno, grupa asteroidů, které se spolu srazily už nad Zemí. I něco takového se už v historii Země stalo. A nebo to zkrátka byl osamocený asteroid. Ty padají na Zemi v průměru každých 700 tisíc let.

Aby vědci dostali odpověď, budou chtít v budoucnu vrtat v místě kráteru, aby jej mohli lépe datovat a detailně prozkoumat všechny sedimenty. Mezitím můžeme my ostatní být zatím v klidu. Přestože Zemi už nějakou dobu ohrožuje asteroid Bennu, který si momentálně užívá nízké oběžné dráhy Země, je tu naštěstí pravděpodobnost 1 ku 1 750, že se srazí se Zemí během několika následujících staletí.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47