Země se točí rychleji než obvykle. Dny se kvůli tomu zkracují

 Země a Příroda 
03. srpna 2022 12:30 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Země rotuje rychleji a bere nám čas Depositphotos
Vědci přišli na to, že se Země začala otáčet rychleji než obvykle, což ve skutečnosti znamená, že se díky tomu zkracují běžné dny. I když to v běžném životě vůbec nepoznáme, přesto jde o znepokojivý jev, který může vést až tomu, že si budeme muset přenastavit hodinky.

Země se podle vědců z britské Národní fyzikální laboratoře otáčí rychleji než před půl stoletím, což je samo o sobě znepokojivé, protože není zcela jasné, proč se tak děje. A především to znamená, že se dny zkracují.

Ten nejkratší vědci změřili 29. června letošního roku, kdy jsme přišli na první pohled o bezvýznamnou 1,59 milisekundy. Teď si možná říkáte, že to fakt nestojí za řeč, ve skutečnosti je to ale významné zkrácení. Pokud se totiž bude rotace Země i nadále zrychlovat, a vypadá to, že ano, budeme muset brzy na atomových hodinách ubrat jednu sekundu.

Ani to možná většině lidí nemusí připadat důležité. Vědci ale vysvětlují, že přesný čas je důležitý pro udržení občanského času, který je založen na superstabilním rytmu atomových hodin, a to v souladu se slunečním časem, který je založen na pohybu slunce po obloze. Kdybychom museli ubrat jednu sekundu, způsobilo by to velké problémy pro všechny IT systémy, které dnes řídí prakticky všechno. Jedna jediná sekunda by totiž měla neuvěřitelné dopady na technologie a všem hardwarovým strukturám by to způsobilo obrovské problémy.

Proč se ale rotace Země v posledních desetiletích takto zrychluje? Překvapivě pro mnohé z toho důvodu, že Země není přesná koule. Na rovníku je totiž taková boule, kterou si vůbec neuvědomujeme a naproti tomu jsou oba póly mírně zmáčknuté, což znamená, že Země je ve skutečnosti taková mírná elipsa.

Dalšími faktory, které ovlivňují rotaci naší mírně elipsovité Země, jsou samozřejmě přílivy a odlivy oceánů a také gravitace Měsíce. Vědci Leonid Zotov, Christian Bizouard a Nikolaj Sidorenkov také tvrdí, že nepravidelná rotace Země je výsledkem jevu, kterému se říká Chandler Wobble, jinak nepravidelný pohyb geografických pólů Země po povrchu zeměkoule. "Normální amplituda tohoto jevu je asi 3 až 4 metry na povrchu Země," řekl Zotov pro TimeandDate, "ale v letech 2017 až 2020 úplně zmizel."

Někteří odborníci se domnívají, že k nepravidelné rychlosti Země může přispívat také tání a opětovné zamrzání ledových čepic na nejvyšších horách světa. Jinými slovy, teorií o tom, co způsobuje rychlejší rotaci Země, je hned několik, žádnou si ale v současné době vědci nejsou jistí.

Co s tím dál, vědci nevědí. Jen připomínají, že když je řeč o IT systémech, je potřeba myslet také na GPS a všechny ty satelity nad našimi hlavami, které se rovněž řídí časem atomových hodin. Pokud jednou budeme muset ubrat vteřinu, bude to opravdu obrovský problém, který budou muset vědci a inženýři řešit.

Země je skutečně i podle všech naučných slovníků nedokonalá koule, tedy taková mírná elipsa. Její rovníkový poloměr je 6 378,14 km, zatímco průměrný poloměr je 6 371,0 kilometrů. Kdysi ve starověku se mělo všeobecně za to, že je Země plochá, postupně ale vědci začali přicházet na to, že je více méně kulatá.

Mírný elipsovitý tvar je dán již zmiňovanými anomáliemi, přesněji to lze vysvětlit například na tom, že vzdálenost pólů je přibližně o 43 km menší než střední rovníkový průměr. Rovnoběžky jsou sice tedy kružnice, ale poledníky jsou mírné elipsy. Ve skutečnosti je to ale s tvarem Země ještě složitější a pro jeho matematický popis odborníci obvykle používají pojem geoid.

Autorský článek, další zdroj: Science Alert

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47