Svět hoří. Klimatické změny jsou tak zásadní, že by se o nich mělo podrobně vyučovat ve škole

 Země a Příroda 
02. srpna 2022 10:29 / Michael Veselý
  3
📷
1 fotografie v galerii
Dětem chybí dostatek informací o klimatických změnách, které přicházejí. Depositphotos
Děti jsou naprosto nepřipravené na život ve světě, kde dochází k zásadním klimatickým změnám. Nikdo je v tomto směru nevzdělává. Příčiny změny klimatu jako skleníkové plyny produkované námi samotnými se poprvé vyučují v 7.–9. ročníku přírodovědných předmětů, a to nepříliš rozsáhle. Ve Spojeném království se ale objevil zákon, který by to mohl změnit.

Spojené království patří k zemím, které mají zejména v létě velké potíže se změnami klimatu. Aktivistka Scarlett Westbrook usiluje o výrazné změny v učebních osnovách. Napsala první studentem podaný návrh zákona pro parlament, aby mohlo dojít na změnu školského zákona. Děti by měly být plně připraveny na život a práci na vyhřívané planetě. V některých částech světa například ve Spojeném království a některých úsecích Evropy byly tento měsíc zaznamenány teploty nad 40 °C, což vedlo na některých komunikacích k narušení dopravy a nedostatku vody.

Emise, způsobené spalováním fosilních paliv, zachycují teplo v atmosféře již od počátku průmyslové éry. Toto extra teplo není rovnoměrně distribuováno po celém světě a propuká v extrémní jevy počasí. Pokud nedojde ke snížení globálních emisí, tento cyklus bude neustále pokračovat. Extrémní horko, které bylo pozorováno během poslední vlny veder, je nyní kvůli změně klimatu desetkrát pravděpodobnější. A věci se mohou stále zhoršovat, přestože ve chvíli, kdy hoří polovina Evropy, se již nezdá, že můžeme mít ještě více potíží. Za několik desetiletí by klidně mohlo přijít zcela chladné léto.

Teploty šílí

Indie a Pákistán již letos čelily pěti po sobě jdoucím vlnám veder, přičemž Jacobabad, v Pákistánu zaznamenal v květnu 49 °C. Na jižní polokouli, Argentina, Uruguay, Paraguay a Brazílie zažily v lednu historickou vlnu veder – mnoho oblastí hlásilo svůj nejteplejší den v historii. Ve stejné době dosáhl Onslow, v západní Austrálii 50,7 °C, což je nejvyšší společná teplota, která byla kdy spolehlivě zaznamenána na jižní polokouli.

S tím se pojí příchody sucha, které trvá čím dál déle a požáry vznikající na mnoha místech po celém světě. Situace s požáry je rok od roku horší a letos opravdu extrémní. Požár v Českém Švýcarsku se nedaří uhasit právě proto, že sucho potrvá nejspíše až do víkendu.

Mladá generace by měla být důkladně připravena na to, aby se mohla vypořádat s podobnými problémy, jež se budou pravděpodobně postupem času stupňovat. Teenageři vyrůstající ve Spojeném království jsou dnes kandidáty na 480 000 zelených pracovních míst, která se tamější vláda zavázala vytvořit do roku 2030. To zahrnuje pracovní místa, jako je inženýr solárních panelů nebo vedoucí udržitelnosti ve společnosti. Bez dostatečného přehledu o vývoji situace v průběhu let a příčinách změn klimatu však nebudou schopni práci vykonávat efektivně.

Pouze studenti, kteří se rozhodnou absolvovat GCSE Geography, se mohou dozvědět více o tom, jak snižujeme emise skleníkových plynů, jak změna klimatu ovlivňuje jevy počasí a jak reagujeme. V ostatních předmětech je tato problematika zohledněna velmi málo. Vláda Spojeného království slíbila, že do roku 2023 poskytne přední světové vzdělávání v oblasti změny klimatu. V dubnu představila přírodopisnou GCSE, která bude vyučovat environmentální otázky. Témata související se změnou klimatu se již nyní objevují v učebních osnovách na základních a středních školách, v budoucnu by se tedy měly studentů s určitostí efektivně dotknout.

Aktivistka Scarlett Westbrook dokonce spolupracovala s poslankyní na zmiňovaném návrhu zákona. Aby v něm pečlivě zohlednila, jak základní a střední školy vyučovaly změny klimatu ve všech předmětech, včetně odborných kurzů, které připravují studenty na konkrétní povolání, jako je obchod nebo sociální péče a na kolik by se jim tedy nyní měly věnovat. Studenti mají obavy o stav naší planety, cítí se mnohdy dokonce ve stresu, ale nemají dostatek informací.

Jejich strach je pochopitelný, protože v některých státech jsou kvůli požárům během letošního léta evakuovány tisíce obyvatel a několik set dokonce téměř tisíců jich již údajně zemřelo.

Dokonce i společnost WHO uveřejnila na svém Twitteru post, že situace s klimatem se velmi zhoršuje rok od roku a bude třeba velká snaha, aby se podařilo další hrozivé následky odvrátit.

K situaci se minulý týden vyjádřil i prezident USA Joe Biden, který aktivně pracuje na plánu za miliony dolarů proti této krizi. „Klimatické změny jsou doslova existenční hrozbou pro náš národ i pro celý svět,“ uvedl v projevu. Jelikož požáry nejsou zdaleka jediným problémem, velká část financí směřuje k protipovodňové ochraně.

Americký prezident vnímá současný stav planety jako krizovou situaci nebo stav nouze, kdy je třeba skutečně jednat. I on ve svém projevu myslel především na budoucí generace, jež vyrůstají ve světě, kde musí neustále čelit riskantním podmínkám a hrozbám ze strany přírody. „Naše děti a vnoučata s námi počítají," řekl. „Pokud nárůst teplot neudržíme pod 1,5 °C, přijdeme o všechno. Nemůžeme to zvrátit."

Jestli bude výuka týkající se změn klimatu ve školách rozšířena a zda k tomu dojde pouze ve Velké Británii, kde jsou potíže závažnější, nebo se inspiruje i zbytek světa, zatím nelze určit. Rozhodně je ale třeba připravovat mladé generace na to, co je v dospělosti čeká, pomoci jim proniknout do problematiky a motivovat je tak, aby již v útlém věku bojovali proti těmto potížím formou, kterou to mohou udělat i oni například tříděním odpadu.

Autorský článek - komentář. Další zdroje: Bbc.co.uk, Wionews.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47