Rakouské Alpy se rozpadají. Pomoci mají nové odolné lesy

 Země a Příroda 
11. dubna 2022 09:16 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zachrání Alpy nové stromy? Pixabay
Rakouské Alpy se pomalu rozpadají. Nejen že se jejich vrcholky pomalu snižují, ale silné deště a extrémní povodně také zvyšují riziko sesuvů půdy. A to by postupem času vedlo k jejich totálnímu ropadu.

Podle nové studie by podobné přírodní katastrofy mohly být v budoucnu kvůli změně klimatu pro Alpy ještě škodlivější. Vědci simulovali, jak by se mohlo změnit riziko sesuvu půdy v rakouských Alpách. A spočítali, že by se sesuvy půdy mohly týkat až 45 procent rakouských Alp.

Pomoci musejí odolné lesy

Především vysazování klimaticky odolných lesů v celém regionu by mohly být pro rakouské Alpy záchranou, jak vědci píší časopise Communications Earth & Environment.

V rakouských Alpách je déšť hlavním viníkem sesuvů půdy. Pokud se k tomu ještě během zimy přidá velké množství sněhu, pak mohou být sesuvy ještě větší a četnější. Když je půda hodně mokrá, ztěžkne a začne se sesouvat dolů, pokud půdu skutečně nepodrží pohromadě například kořeny stromů. A Alpy by se tímto způsobem začaly postupně rozpadat.

Do ráje českých lyžařů musí stromy s hlubokými kořeny

Rakousko sice už před mnoha lety vysadilo smrky po celém alpském předpolí, protože mimo jiné jsou také rychle rostoucím zdrojem dřeva, ale jsou citlivé na horké a suché podmínky, které přinesou klimatické změny. Proto se musí Alpy osázet odolnějšími stromy, které mají hlubší kořenový systém.

Ještě složitější je situace ve švýcarských Alpách. Zatímco ty centrální dokonce rostou, například ve Valais v jižním Švýcarsku se Alpy naopak zmenšují rychlostí eroze téměř 7,5 metru za tisíciletí. Hornatá oblast s nejpomalejší erozí se naopak nachází ve východním Švýcarsku u řeky Thur, ta erodovala jen o 1,4 centimetru za 1000 let. Kromě klimatických podmínek hrají v těchto procesech roli také sklon a topografie oblasti.

Zdroj: Communications Earth & Environment, Popular Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47