Klimatology šokoval bizarní teplotní skok na Antarktidě. Zejména východní část zasáhla vlna mimořádně teplého počasí

 Země a Příroda 
23. března 2022 09:01 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ve východních oblastech Antarktidy bylo o 46 stupňů tepleji  Unsplash
Minulý týden zasáhla zejména východní Antarktidu vlna mimořádně teplého počasí, která vědce překvapila. Došlo k tomu v období březnové rovnodennosti, kdy zdejší teploty naopak měly klesat. Meteorologické stanice na některých místech zaznamenaly o desítky stupňů vyšší teploty.

Vlna vysokých teplot zasáhla hlavně východní Antarktidu. Stanice Concordia v nadmořské výšce 3000 metrů podle informací serveru ScienceAlert v pátek naměřila teplotu -11,5 stupně Celsia. Ještě výše položená stanice Vostok zaznamenala -17,7 stupně Celsia. 

Znamená to, že teploty na nejchladnějším kontinentu na Zemi byly až o 46 stupňů Celsia nad normálem. Během březnové rovnodennosti, kdy blížící se polární noc z každého dne ukrajuje desítky minut, běžně panují teploty kolem - 50 až - 60 stupňů Celsia. 

V roce 1983 byla v oblasti Vostoku naměřena rekordní teplota za celou Antarktidu - 89,2 stupně Celsia. 

Stanice Vostok v okolí nikdy mezi březnem a říjnem nenaměřila teploty přesahující - 30 stupňů Celsia. 

Horký proud pronikl až do srdce Antarktidy

Příčinou tak vysokých teplot byl příliv teplého a vlhkého vzduchu ze severu i mořských oblastí u jižní Austrálie. K tomuto proudění směrem na Antarktidu sice občas dochází, tentokrát však teplý vzduch pronikl až do nitra ledového kontinentu. To doprovázely tyto extrémní vzestupy teplot. 

Klimatologové výkyvy označují za „nepředstavitelné” či „nemožné” hodnoty. Zaznamenala je většina stanic v oblasti východní Antarktidy. Při pobřeží pak teploty vyšplhaly nad nulu. Například stanice Casey neměřila 5,6 stupně Celsia. 

Podle klimatologů není možné určit, jakou měrou za touto anomálií stojí klimatické změny přiživené lidskou činností. Za jejich příčinu je bez přímých důkazů nelze určit. Podmínky vedoucí k tomuto proudění do polárních oblastí ale nejspíše klimatickou změnou podporovány jsou. 

Zdroj: ScienceAlert, washingtonpost.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve