Klimatologové konečně zjistili, co Vikingy vyhnalo z Grónska

 Země a Příroda 
30. března 2022 13:18 / Radek Chlup
  3
📷
2 fotografie v galerii
Vikingové kolonizovali Grónsko od 10. do poloviny 15. století Unsplash
Vikingové vedeni Erikem Rudým roku 985 objevili pustou a velmi odlehlou zemi. Pojmenovali ji jako Grónsko. V období největšího rozkvětu zdejší populace čítala tisíce osob ve třech hlavních osadách. V polovině 15. století však grónský experiment skončil. Zdejší osadníci zmizeli a vědci to dávali za vinu ochlazujícímu se klimatu. Podle nové studie se však Vikingům stalo osudové sucho.

Historikové se o konci prosperity osadníků v Grónsku přou. Dávali to za vinu scénářům od krvavých invazí až po nízkou porodnost, změnu klimatu a zvyšující se mořskou hladinu. 

Nejrozšířenější hypotézou je, že zdejší Vikingové doplatili na ochlazující se klima krátce po kolonizaci ostrova. 

Severští kolonizátoři, které vedl Erik Rudý, který byl vyhoštěn z Norska a vzápětí také z Islandu kvůli vraždě, na ostrov připluli v 10. století. Po krátké době je následovali další osadníci. Pojmenování Grónsko, tedy Zelená země, jich mělo nalákat co nejvíce, připomíná web ScienceAlert

Život Vikingů v mrazivém Grónsku nebyl snadný. Osadníci zde ale našli bohatství v podobě mroží kůže a klů. Tyto „produkty” vyměňovali za dřevo a sušené ovoce. Na čem však záviselo jejich přežití, byly dovednosti v pěstování skromných plodin a dobytka schopného přežít i v tuhých mrazech. „Gróňané” se také živili mořskou stravou. 

Vikingové v Grónsku prosperovali několik generací až do poloviny 15. století. Podle dat založených na ledových jádrech, která byla odebrána z oblastí vzdálených nejméně tisíc kilometrů od nejbližší osady, umožnilo Vikingům kolonizovat Grónsko teplejší klima na začátku cyklu ochlazování. 

„Před naší studií neexistovala žádná data ze skutečné oblasti, v níž se nacházely vikingské osady. A to je problém,” řekl klimatolog Raymond Bradley z Massachusettské univerzity v Amherstu, podle něhož jsou zmíněné důkazy o ochlazování klimatu slabé. 

Opustil Vikingy Thór?

Bradley se proto rozhodl analyzovat vzorky sedimentu z jezera poblíž jedné z oblastí vikingského osídlení, takzvané Východní osady, které obsahovaly bakterie a zbytky rozkládající se rostlinné hmoty.

Vzorky ukázaly 2000 let trvající období stabilního klimatu, ovšem s ubývajícími srážkami - jak vyplývá ze studie publikované v časopise Science Advances. Vikingové se v Grónsku potýkali s nepříznivými podmínkami a k jejich zvládnutí museli být houževnatí. Každý den sucha byl ale osudnou ránou, domnívá se vědec. 

Nedostatek vláhy také znamenal, že dobytek neměl dostatek potravy v podobě plodin pro přežití zimy. Bradley tvrdí, že pokud k tomu přidáme sociální konflikty, snižující se porodnost kvůli horšícím se podmínkám na ostrově a pokles hodnoty mrožích klů kvůli obchodu se slonovinou v jiných oblastech, mohlo jít o komplexní konec grónských Vikingů poháněný nedostatkem srážek. 

Zdroj: ScienceAlert, Science Advances.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod