V oceánech bylo objeveno více než 5 000 dříve neznámých virů. Mají podobný základ, jako koronavirus

 Země a Příroda 
09. dubna 2022 16:02 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Virů RNA jsou plné oceány Depositphotos
Na Zemi zjevně není bezpečno ani ve vodě. Odhalila to analýza genetického materiálu v oceánech, která identifikovala tisíce dříve neznámých RNA virů.

Díky této analýze se rázem zdvojnásobil počet biologických skupin virů, o kterých se předpokládá, že existují, jak tým výzkumníků publikoval v časopise Science.

Co jsou RNA viry

RNA viry jsou dosud veřejnosti nejvíce známé pro nemoci, které způsobují u lidí, od běžného nachlazení až po COVID-19. Infikují také rostliny a zvířata. Tyto viry nesou svou genetickou informaci spíše v RNA než v DNA. RNA viry se také vyvíjejí mnohem rychleji než DNA viry. Zatímco vědci katalogizovali stovky tisíc DNA virů v jejich přirozených ekosystémech, RNA viry byly a jsou relativně neprozkoumané.

Na rozdíl od lidí a jiných organismů složených z buněk však viry postrádají jedinečné krátké úseky DNA, které by mohly fungovat jako to, co výzkumníci nazývají genetický čárový kód. Bez tohoto čárového kódu může být pokus o rozlišení různých druhů virů ve volné přírodě náročný. A tak se vědci soustředili na identifikaci genu, který kóduje konkrétní protein, jež pak umožňuje viru replikovat svůj genetický materiál. Je to jediný protein, který sdílejí všechny RNA viry, protože hraje zásadní roli v tom, jak se samy množí. Každý RNA virus má nějaké malé rozdíly ve svém genu, který kóduje protein, což pomáhá odlišit jeden typ viru od druhého.

Vědci takto Identifikovali celkem 5 504 nových mořských RNA virů, čímž se zdvojnásobil počet známých kmenů RNA virů z pěti na 10. Geografické mapování těchto nových sekvencí pak odhalilo, že dva z nových kmenů byly zvláště hojné v rozsáhlých oceánských oblastech s regionálními preferencemi buď v mírných a tropických vodách, nebo v Severním ledovém oceánu. 

Co to znamená

Jak ukázala pandemie COVID-19, RNA viry mohou způsobit smrtelná onemocnění. Ale RNA viry také hrají zásadní roli v ekosystémech, protože mohou infikovat širokou škálu organismů, včetně mikrobů, které ovlivňují prostředí a potravní sítě na chemické úrovni. Zmapování toho, kde na světě tyto RNA viry žijí, může pomoci objasnit, jak ovlivňují organismy, které řídí mnoho ekologických procesů naší planety.

Bohužel navzdory těmto úspěchům identifikaci tolika nových RNA virů je stále náročné určit, jaké organismy infikují. Možná se tak v oceánech ukrývají viry, které někdy v budoucnu mohou způsobit další celosvětovou pandemii. Z toho důvodu celý výzkum bude pokračovat dál.

Zdroj: Science, Science Alert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve