V tropickým mořích na konci křídy lovil malý mosasaurus. Spíše než plaza připomínal žraloka

 Země a Příroda 
07. února 2021 08:50 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tito malí mosasauři mohli narážet do mnohem větší kořisti a vytrhávat z ní kusy masa ANDREY ATUCHIN
Krátce předtím, než koncem křídy došlo k masovému vymírání veškerého života na Zemi, proplouval teplými vodami někdejšího prosperujícího moře, které pokrývalo pásy dnešní severní Afriky, plaz podobný žralokovi. Jeho čelisti připomínaly ostrou pilu.

Kus zkamenělé horní čelisti našli horníci při těžbě fosfátu v dole Sidi Chennane v Maroku. Paleontologové z britské Univerzity of Bath určili, že se jedná o poslední vývojový stupeň mosasaura z konce křídy. Dostal jméno Xenodens (podivný zub) calminechari (v arabštině jako pila). Volně by se to dalo přeložit jako „divnozub pilovitý“.

Plaz, který lovil jako žralok

Mosasaurus je rod vyhynulého mořského plaza, který byl příbuzný s hady a varany. Žil zhruba před 70 až 66 miliony lety v období pozdní křídy. Mohl dorůstat do délky až 17 metrů. Tito oceánští dravci v tlamách skrývali buď kuželovité zuby, kterými snáze dovedli uchopit a v sevření udržet kluzkou kořist, nebo byly jejich čelisti vybaveny plochými zuby. Tato sada byla ideální k drcení obětí a rozbíjení jejich pevného krunýře. Mosasarus si dokonce „zahrál" v dobrodružném filmu Jurský svět, kde by k vidění ve dvou scénách. 

X. calminechari, který měl na délku něco málo přes metr, vlastnil čelisti plné krátkých, zoubkovaných „žiletek“. V čelisti byly uspořádány ve své těsné blízkosti, a tak zuby dávaly dojem jakéhosi ostrého nože nebo pily. Popsaná tlama, ostrá jako břitva, je u mosasaurů a obecně čtyřnožců, většinou suchozemských obratlovců, kteří zahrnují obojživelníky, plazy, ptáky a savce, nevídaná.

Spíše se podobá žralokům, kteří svými ostrými „noži" v čelistech dovedou rozkrájet jak ryby, tak mořské sasanky. „Pravděpodobně mu tyto zuby umožnily zpracovat širokou škálu potravy,“ myslí si Nick Longrich, paleontolog na Univerzity of Bath.

X. calminechari pravděpodobně mohl i skrze své malé rozměry lovit velkou kořist. Mrštně se vyřítil a narazil do menší ryby, kterou čelistmi rozdělil na dva kusy. S pomocí svých zubů dokonce mohl vytrhnout maso z o dost větší kořisti, než byl on sám. Také je možné, že čistil dno od zbytků.

Vývoj až do vyhynutí

Fosilie poukazuje na to, že do svého vyhynutí, k němuž došlo společně s vymřením suchozemských dinosaurů před 66 miliony lety, mosasauři experimentálně vyvíjeli své fyzikální vlastnosti a životní styl.

X. calminechari pomáhá mapovat tropická moře z konce křídy. Než totiž skončila éra dinosaurů, tak se tyto vody hemžily biodiverzitou. Jelikož tou dobou podvodní svět prosperoval, mohly v této oblasti existovat desítky druhů mosasaurů. A také se zde mohly vyvinout podobné prototypy pravěkých mořských plazů, jako byl právě X. calminechari.

Na konci křídy byla tropická moře plná života. Vedle mosasaurů zde plavali plesiosauři, kteří jsou známí pro svůj dlouhý krk, obří mořské želvy a šavlozubé ryby. Psali jsme také: Skutečný Jurský park existoval. V okolí Brna žili vzdálení příbuzní slavného druhu Tyrannosaurus rex.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve