Nový výzkum odhalil neblahý efekt, který má káva na naši planetu

 Země a Příroda 
08. ledna 2021 12:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pěstování a zpracování kávy produkuje velké množství emisí Depositphotos
Pro mnoho z nás je káva nezbytná. Umožňuje nám se ráno nakopnout a během dne poskytuje tolik potřebnou podporu. Ale nový výzkum odhalil neblahý efekt, který má náš oblíbený kofeinový nápoj na planetu Zemi.

Je to tak. Káva vyráběná nejméně udržitelnými způsoby generuje tolik oxidu uhličitého jako sýr a má uhlíkovou stopu jen o polovinu menší než jeden z nejhorších pachatelů - hovězí maso. A to vše ještě před přidáním mléka do kávy, které nese vlastní statnou ekologickou zátěž.

Po celém světě se každý rok vyprodukuje více než 9,5 miliard kg kávy, s celkovou hodnotou obchodu 30,9 miliard USD. Očekává se, že celosvětová poptávka po kávě do roku 2050 ztrojnásobí produkci, což zvýší tlak na lesy a další stanoviště v tropických oblastech, kde se pěstuje, protože zemědělci hledají novou půdu, na které chtějí tolik oblíbenou kávu pěstovat.

Naštěstí existují ekologičtější způsoby pěstování kávy. Nová studie vypočítala a porovnala uhlíkovou stopu konvenční a udržitelné kávy Arabica, tedy té, kterou baristé používají k výrobě vysoce kvalitního nápoje. To vše od dvou největších světových producentů Brazílie a Vietnamu. A zjištění bylo škoující. Změna způsobu pěstování, přepravy a spotřeby kávy může snížit emise uhlíku, produkované kávou až o 77 %.

Dekarbonizace šálku kávy

Pěstování jednoho kilogramu kávy Arabica v kterékoli zemi a její vývoz například do Velké Británie produkuje v průměru 15,33 kg oxidu uhličitého. Jedná se o surová předpražená zrna (jinak známá jako zelená káva) vyráběná běžnými způsoby. Ale používáním méně hnojiv, efektivnějším řízením spotřeby vody a energie během mletí a vývozu zrn spíše nákladní lodí než letadlem může tato zátěž klesnout na 3,51 kg ekvivalentu CO2 na kilogram kávy.

Průměrný šálek kávy obsahuje asi 18 g zelené kávy, takže z 1 kg kávy lze připravit 56 šálků espressa. Pouze jedno espresso má průměrnou uhlíkovou stopu asi 0,28 kg, ale při udržitelném pěstování to může být pouhých 0,06 kg.

Co ale káva s mlékem?

To je ještě horší. Například latte má uhlíkovou stopu asi 0,55 kg, následuje cappucino s 0,41 kg a obyčejná káva s mlékem má 0,34 kg. Pokud je však káva vyráběna udržitelným způsobem, tyto hodnoty klesají na 0,33 kg, 0,2 kg a 0,13 kg. Ideální by tedy bylo pít kávu s jiným než kravským mlékem.

Existuje spousta dalších způsobů, jak uhlíkovou stopu udržitelné kávy ještě více zmenšit, například nahrazením chemických hnojiv organickým odpadem a využívání obnovitelné energie k napájení zemědělských strojů. Pražení kávových zrn v zemi jejich původu by znamenalo, že přepravovaná káva bude lehčí, takže lodě mohou při přepravě stejného množství kávy spálit méně paliva.

Hořkou chuť samozřejmě nezanechávají jen emise uhlíku. Kávový průmysl je sužován porušováním lidských práv a dalšími otázkami životního prostředí, jako je znečištění vody a devastace stanovišť. Existují systémy certifikace, které zajišťují, že káva splňuje minimální etický standard. Vzhledem k tomu, že kávový průmysl stále roste, je třeba její pěstování i zpracování neustále zlepšovat. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, by bylo pěstování kávy šetrnějším způsobem, aby si lidé mohli koupit a následně vychutnat certifikovanou kávu s vědomím, že jejich požitek neničí planetu. Dále čtěte: V Indickém oceánu vědci zachytili dosud neznámou populaci modrých velryb.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008