V Indickém oceánu vědci zachytili dosud neznámou populaci modrých velryb

 Země a Příroda 
03. ledna 2021 18:37 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Plejtvák obrovský patří k největším zvířatům na planetě Depositphotos
Je to tak. Nový typ velrybí písně, který byl zachycen, může patřit k dosud neznámé populaci modrých velryb, která se klidně koupe v Indickém oceánu.

Neobvyklá píseň byla zachycena na třech různých podmořských místech oddělených 3500 kilometry oceánu. Tyto jedinečné velrybí hovory, které byly poprvé zaznamenány v roce 2017 u pobřeží Madagaskaru, byly později identifikovány v západním Arabském moři, u pobřeží Ománu a také na souostroví Chagos ve střední části Indického oceánu.

Nová populace velryb je překvapením

Dosud se v této oblasti předpokládalo, že v ní žije jen jedna populace modrých velryb (Balaenoptera musculus), známých také jako plejtváci obrovští. Veškeré velryby nalezené v této oblasti se jednoduše považovaly za součást této populace. Ale nové zvuky se s touto populací neshodovaly.

Místo toho písně naznačují, že v oceánu jsou alespoň dvě odlišné populace. Vzhledem k tomu, že velrybí písně jsou rozsáhle studovány v globálním měřítku, je hledání něčeho nového pro vědce doslova vzrušující.

"Bylo docela pozoruhodné zaznamenat velrybí píseň, zcela jedinečnou, kterou nikdy předtím nikdo neslyšel a která patří k modrým velrybám,“ říká Salvatore Cerchio, ředitel programu kytovců v Africkém fondu na ochranu vod.

Zaznamenat na dálku píseň a pokusit se ji spojit s konkrétním druhem velryby, natož s konkrétní populací, je obtížná práce. Přesto i bez vizuálních nebo genetických údajů jsou vědci relativně přesvědčeni, že některé, ne-li všechny tyto nové nahrávky patří do dříve neidentifikované populace modrých velryb.

Modré velryby jsou největší ze všech

Pečlivým porovnáním záznamů tým dospěl k závěru, že zvuky neodpovídají žádnému známému velrybímu kandidátovi. A co víc, během několika hodin poté, co píseň velryb dosáhla mikrofonů u pobřeží Ománu, došlo k místním pozorováním modrých velryb.

I když struktura písně připomíná jiné písně modrých velryb, protože v ní jsou obsaženy nízkofrekvenční a pravidelně se opakující fráze, stále však tyto nové písně vykazují jedinečné atributy.

"Vzhledem k akustickým atributům nového typu písně a dokumentované těsné blízkosti modré velryby k našemu rekordéru mimo Omán docházíme k závěru, že tyto písně téměř jistě produkovala modrá velryba,“ píší autoři ve studii pubikované v Endangered Species Research.

Modré velryby jsou považovány za jedny z největších zvířat, jaká kdy na Zemi žila. Skutečnost, že stále nacházíme nové populace, i přes kdysi tolik rozšířené zabíjení, je skvělou zprávou. Ve 20. století velryby totiž téměř vyhynuly kvůli rybolovu, ale díky celosvětově přijatému zákazu lovu velryb se jejich populace znovu zvětšují.

Podvodní mikrofony rozmístěné v Indickém oceánu by v budoucnu mohly odhalit skutečný rozsah této nové populace a její možné migrační vzorce. Pokud skutečně jde o novou populaci, je důležité pochopit, jak se těmto velrybám daří, abychom mohli zajistit jejich přežití. Dále čtěte: Botanici našli nejošklivější orchidej na světě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve