V USA se narodila vzácná panda. Mládě je velké jako kostka másla

 Země a Příroda 
25. srpna 2020 10:33 / Erik Toman
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pandy velké pocházející z Číny se musí vracet i včetně potomků  Pixabay/ Sharon Ang
Národní zoologická zahrada ve Washingtonu hlásí radostnou zprávu. Místní samice zvaná Mej Siang přivedla na svět mládě vzácné pandy velké. Zkušená samice se ihned zvedla a začala se o mládě starat.

Mládě přišlo na svět v pátek 18:35 místního času, kdy ve střední Evropě bylo 35 minut po půlnoci. Ještě ale nějaký čas potrvá, než se podaří zjistit, zda jde o samce či samici. Mej Siang je ve svých 22 letech nejstarší panda ve Spojených státech a druhá nejstarší na světě, která přivedla na svět potomka. Její tři předchozí mláďata, která přežila, byla všechna ve věku čtyř let odeslána do Číny.

Milovníci pandy po celém světě mohli sledovat narození mláděte na internetu za pomoci kamer. Ještě dříve zoo zveřejnila obrázek z ultrazvuku, potvrzující, že je panda po březnovém umělém oplodnění - krátce po uzavření zoo kvůli koronaviru - březí. „Držte nám tlapky," vzkázala zoo fanouškům. První měsíc života bývá u pand klíčový.

Washingtonská zoologická zahrada již zveřejnila záběry novopečené pandí maminky a jejího medvíděte. Mládě je tak malinké, že chvilku trvá, než si ho v náručí medvědice vůbec všimnete. Agentura AP uvádí, že je velké asi jako kostka másla.

Samice se o mládě začala ihned vzorně starat a neustále se s ním mazlí. Mej Siang je zkušená máma, která v minulosti už úspěšně vychovala tři mláďata. Ta ovšem byla podle dohody ve věku čtyř let odeslána do Číny. Všechny pandy velké jsou totiž všem zoologickým zahradám na světě jen zapůjčeny, takže se časem musí do Číny vrátit. Stejně tak i jejich potomci.

Zoologická zahrada o skvělém úspěchu informuje na svých stránkách a sociálních sítích. Živě se dal na jejich stránkách sledovat dokonce i porod. Pohlaví mláděte ale zatím není známé. Podle agentury AP vzhledem k tradicím nedostane po dobu sta dní zatím ani jméno. Biologové vůbec poprvé zachytili na fotografii extrémně vzácnou bílou pandu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47