Nový objev fosilií odhalil, že na severní polokouli kdysi žili obří ptáci podobní tučňákům

 Země a Příroda 
15. července 2020 10:32 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Takto vypadali ptáci, kteří se chovali jako tučnáci Mark Whitton
Nový objev fosilií odhalil, že novozélandští obří ptáci, podobní dnešním tučnákům, žili před desítkami milionů let také na severní polokouli.

Nedávná zjištění v Severní Americe a Japonsku naznačují, že na severní polokouli se objevovali také prastaří obří tučňáci. Byli opravdu hodně obrovští. I když, tato zaniklá prastará skupina ptáků, známá jako veslonozí, nemá s tučnáky de facto nic společného. Jen vypadali pozoruhodně podobným způsobem a pravděpodobně používali křídla stejným způsobem jako dnešní tučnáci.

Z Nového Zélandu se tito obří ptáci rozšířili na severní polokouli

Nejstarší předci tučňáků se poprvé objevili před více než 60 miliony let kolem dnešního Nového Zélandu. Veslonozí se na severní polokouli vyvinuli mnohem později než jejich jižní protějšky, objevily se tak asi před 37 až 34 miliony let a zmizely asi před 10 miliony let.

"Tito ptáci se vyvinuli na opačných polokoulích v různých obdobích, přitom byste je od sebe jen těžko rozeznali,“ říká zoolog Paul Scofield, kurátor v Canterburském muzeu. "Veslonozí vypadali jako tučňáci, plavali jako tučňáci, pravděpodobně se stravovali jako tučňáci, ale tučnáci to nebyli."

Je fascinující, že tato skupina starověkých ptáků, kteří nelétali, je přitom těsněji spjata s moderními ptáky, například s kormorány.

Dvoumetrový tučnák netučňák

Vypadá to trochu zmateně. Při analýze zkamenělých zbytků 16 jednotlivých ptáků s pěti zástupci tří starověkých druhů tučňáků vědci zjistili mnoho nápadných podobností spolu s několika značnými rozdíly.

Veslonozí i starověcí tučňáci měli dlouhé zobáky zakryté štěrbinovými nosními dírkami, srovnatelnými kostmi hrudníku a ramen a podobnými křídly. Ale zatímco někteří starověcí tučňáci dosahovali výšky 1,8 metru, největší veslonozí měli přes 2 metry.

Je těžké si představit ptáka většího než člověka, potápějícího se ve vodě, ale zdá se, že kdysi to byla na severní i jižní polokouli běžná realita. Pravděpodobně ale při plavání používali křídla, nikoliv nohy.

"Myslíme si, že tučňáci i veslonozí měli předky, kteří létali ze vzduchu do vody při hledání potravy. Postupem času se tyto druhy předků zlepšili v plavání a naopak zhoršili v létání.“

Skutečnost, že k tomu došlo u vzdáleně příbuzných organismů, vzdálených od sebe miliony let a na opačných stranách světa, je skutečně pozoruhodná. Je to případ toho, čemu vědci říkají konvergentní evoluce, kde se podobné rysy vyvíjejí u odlišných druhů za podobných podmínek v prostředí.

V tomto případě si dvě oddělené skupiny nelétajících ptáků vytvořily anatomii, kterou  potřebovaly pro lovení potravy pod vodou. Dále čtěte: Čtyřicet tisíc let stará hlava pradávného vlka byla nalezena na Sibiři.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod