Záhadné nové druhy byly objeveny v propasti Tichého oceánu

 Země a Příroda 
13. července 2020 07:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vědce nové nálezy překvapily Slim Chraiti/University of Geneva
Vědci objevili čtyři nové druhy a dva nové rody obývající hlubokou propast, která lemuje dno Tichého oceánu.

Oblast zvaná Clarion-Clipperton je obrovská zóna, která pokrývá přibližně 4,5 milionu čtverečních kilometrů středního Pacifiku. Je považována za zajímavou z hlediska těžby množství vzácných kovů a minerálů, které leží v polymetalických uzlech podél mořského dna.

Minerály nejsou jediným zázrakem této oblasti

Ale kovy a minerály, jak se ukázalo, nejsou jedinými vzácnostmi. V nové studii vědci uvádějí identifikaci řady hlubinných tvorů, které věda dosud nezná a které žijí v hloubkách větších než 5 km pod hladinou oceánu.

Dotyčné exempláře jsou známé jako xenophyophorea, stádo obřích jednobuněčných prvoků, které patří do třídy foraminifera, tedy dírkonožců.

Xenophyophorea jsou jedním z nejčastějších typů velkých životních forem, které se nacházejí v mořských propastech, a přestože byly popsány už na konci 19. století, není o nich moc známo, z velké části kvůli extrémním hloubkám, ve kterých žijí.

Nové druhy vědce překvapily

"Tyto čtyři nové druhy a dva nové rody zvýšily počet popsaných duhů xenophyophorea v propasti Clarion-Clipperton na celkem 17, ale ani ty již známé nedokážeme stále přesně popsat," říká mořský ekolog Andrew Gooday z Národního oceánografického centra ve Velké Británii.

Mezi nové objevy patří nový rod Abyssalia, jehož skořápky jsou vyrobeny z homogenní sítě houby spicules, bez výrazné povrchové vrstvy.

Jiný nový identifikovaný rod, Moanammina, má stonkovou, vějířovou podobu, zatímco další nový druh, Psammina tenuis, patřící do rodu Psammina, má talířovitou podobu.

Vědci také objevili něco, co vypadá jako koule z bláta, ale tento druh se jim nepodařilo prozkoumat, protože se jim samotná koule během testů rozpadla.

"Tyto organismy představují zjevně důležitý zdroj potravy pro další organismy. Potřebujeme se dozvědět mnohem více o ekologii těchto podivných prvoků, pokud chceme plně porozumět tomu, jak těžba na mořském dně může ovlivnit tyto komunity na něm žijící," uvedl Gooday. Dále čtěte: Biologové zachytili nový druh chobotnice, která žije v obrovských hloubkách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47