Las Vegas možná vyschne a znovu se stane pouští jako kdysi

 Země a Příroda 
04. srpna 2020 06:54 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Las Vegas možná jednou bude znovu pouští jako kdysi Pixabay
Starověké klimatické záznamy z jeskyně Leviathan ukazují, že Nevada, a tedy i Las Vegas, byla v minulosti ještě teplejší a sušší, než je tomu dnes. A navíc tu bylo jedno období, které trvalo 4000 let a jež bylo z tohoto hlediska opravdu krušné. A co hůř, může se opakovat.

Vědec Matthew Lachniet a jeho kolegové sestavili podrobnou, 13 000 letou historii klimatu ze vzorků stalagmitů v Leviathanské jeskyni, která se nachází v jižní velké pánvi a která poskytuje vodítka pro zmírnění změn klimatu v dnešní době a do budoucna. Našli ale příklad, který se může snadno opakovat.

Arktida kdysi byla horká a ovlivňovala počasí po světě

Po 4 tisíce let trvající období bylo dlouhodobé teplé a suché klima regionu spojeno s teplým arktickým mořem a nedostatkem mořského ledu a také s oteplováním v západním tropickém Tichém oceánu.

A to je aktuální i dnes, protože emise v atmosféře zahřívají Arktidu a možná západní tropický Pacifik a očekává se, že to povede k dlouhodobým suchým podmínkám v Nevadě a širším povodí řeky Colorado.

Pokud by k tomu došlo, očekává se, že se sníží zásobování vodou v povodí řeky Colorado, což by podle vědců mohlo ohrozit kritické vodní zdroje pro miliony lidí, kteří žijí v jihozápadním regionu USA.

Přicházející sucho může trvat tisíce let

"V posledních několika desetiletích došlo v povodí řeky Colorado k prudkým suchům, kdy se vysoké teploty časově shodují s menšími srážkami a které vyděsily vědce v oblasti klimatu a manažery vodní politiky," uvedl Lachniet. "Ale tyto suché intervaly obvykle netrvají déle než několik desetiletí. Naopak, naše nová data ukazují, že v nevadském podnebí může dojít k prodloužení tohoto intervalu na tisíce let, ne jen několik desetiletí."

Stalagmity, tedy krápníky jako ty, které se nacházejí v jeskyni Leviathan, jsou běžné jeskynní útvary, které fungují jako starověké dešťové měřiče pro zaznamenávání historických údajů o klimatu. Stalagmity rostou vzestupně rychlostí několik centimetrů každých pár set let, zatímco minerální vody pronikají zemí nad a zůstávají na stropech jeskyní.

Jejich data tedy přesněji představují dlouhodobý posun směrem k suššímu klimatu, protože uchovávají data, která sahají hluboko do minulosti.

Vědci také zjistili, že oblast Leviathanské jeskyně, kde byl odebrán vzorek stalagmitu, je představitelem klimatických podmínek ve většině pouště Mojave a jižní velké pánve a že data mají dopad na širší pouštní oblast.

To znamená, že pokud by došlo na černý scénář, Arktida by se skutečně dramaticky oteplila a v Nevadě by zavládlo katastrofální sucho a horko, byl by to konec nejen pro Las Vegas, ale také pro dalších 56 milionů obyvatel, kteří jsou závislí na vodě z řek Colorado a Rio Grande. Dále čtěte: Starověcí Patagoňané měli účinný způsob, jak se přizpůsobovat měnícímu se klimatu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47