Volání prázdnoty. Vědci zkoumají záhadný stav, při němž přemýšlíme nad vlastní smrtí

 Záhady a tajemství 
27. prosince 2021 06:49 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Volání prázdnoty je stav, kdy nás přitahuje myšlenka skočit Pixabay
Vědci se zabývají fenoménem zvaným l'appel du vide, což v překladu znamená „volání prázdnoty.” Jedná se o stav, při němž má člověk nutkání například skočit z vysokého srázu. Různé studie na toto téma se shodují v tom, že volání prázdnoty zažívají všichni lidé bez ohledu na mentální kondici.

Volání prázdnoty je stav, který alespoň jednou v životě zažila většina z nás. Proč nás ale pomyslné dno propasti tolik přitahuje? Na to se již před zhruba devíti lety pokusili odpovědět vědci z Floridské státní univerzity ve své studii publikované v časopise Science Direct, které se zúčastnilo 431 studentů. 

Zjistili, že tento stav zažila mezi studenty bez depresí či úzkostných stavů polovina z nich. V případě studentů s psychickými obtížemi to byla celá třičtvrtina z nich. Podobné výsledky přinesla studie z loňského roku publikovaná v magazínu BMC Psychiatry. 

Podle této práce provedené na 276 osobách přitahovalo tohle „volání” nejvíce jedince s psychickými problémy, mezi nimi přitom dominovali lidé úzkostliví. V tomto případě ale tento stav zažilo velké zastoupení osob bez psychických problémů. 

Obranný mechanismus mozku 

Volání prázdnoty se častěji vyskytuje u osob s psychickými problémy, ale nesouvisí s nimi. Odborníci v těchto výzkumech došli k závěrům, že by mohlo jít o špatné výklady varovných signálů v mozku, které nás varují před nebezpečím. 

Naše fantazie tyto varovné signály překrucuje či rozvíjí, přičemž u citlivějších osob náchylnějších na různé negativní psychické obtíže je tento efekt znatelnější. Vědci se každopádně shodují v tom, že pokud zažijete volání prázdnoty, neznamená to, že máte duševní problémy. Psali jsme také: Nejčastěji lidé v Česku páchají sebevraždu v pondělí, smutný rekord drží Liberecký kraj

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve