Strom, pod jehož korunou nechcete ani stát. Říká se mu strom smrti

 Záhady a tajemství 
16. listopadu 2021 17:29 / Radek Chlup
  15
📷
2 fotografie v galerii
Mancinella je nenápadný strom, může ale způsobit velmi nepříjemnou otravu  Wikipedie
Tento příběh se odehrál v roce 1999, když odjela radioložka Nicola Stricklandová a její kamarádka na dovolenou na karibský ostrov Tobago. To ještě nevěděla, že se v tomto tropickém ráji nacházejí zakázané plody, které jí způsobí nepříjemnosti.

Když se Stricklandová s kamarádkou procházela po pláži, všimla si mezi kokosovými ořechy a mangem sladce vonícího zeleného ovoce. Ke vší smůle se ženy rozhodly jej ochutnat. 

Sladkou chuť vystřídalo nesnesitelné sevření krku a pocit pálení. Plody totiž patřily stromu mancinella (Hippomane mancinella), který vyrůstá v tropických oblastech jižní Severní Ameriky, Střední Ameriky, severní části Jižní Ameriky a Karibiku. 

Strom smrti

Ve španělském jazyce má strom ještě jiný název - Arbol de la muerte, což doslova znamená strom smrti, který má dokonce své místo v Guinessově knize rekordů jako nejnebezpečnější strom na světě. 

Podle institutu Florida Institute of Food and Agricultural Sciences je jedovatá každá část tohoto stromu. Interakce nebo požití každé jeho části může být dokonce smrtelné. 

A to není všechno. Strom produkuje hustou, mléčnou mízu vytékající z kůry, listů a dokonce i  ovoce. Pokud dojde k interakci s kůží, může míza způsobit vážné puchýře podobné popáleninám, a to proto, že obsahuje řadu toxinů, jako je phorbol.

Pod tímto stromem nechcete ani stát. Phorbol je totiž rozpustný ve vodě. Když prší, kapky deště nesoucí zředěnou mízu vás mohou těžce popálit. 

Strom se nedá ani zlikvidovat

Kvůli extrémnímu nebezpečí jsou stromy označeny červenými kříži či varovnými cedulemi a znaky. Jejich poselství je jasné - nepřibližujte se k těmto stromům, jsou smrtící. 

Kromě toho, že je strom pro ekosystémy důležitý, protože svou pevnou konstrukcí chrání ostatní stromy s plážemi před větrnou erozí, je nesmírně obtížné ho zlikvidovat, což jsou důvody, proč nebyl strhnut. 

Při pálení jeho dřeva byly hlášeny nežádoucí účinky, jako byl zánět očí či dočasné oslepnutí způsobené kouřem. Netřeba zmiňovat účinky jeho vdechnutí. 

Pomáhá ovšem slunce. Tesaři v Karibiku tyto stromy používají k výrobě nábytku. Kmeny pečlivě nařezali a vysušili na slunci, aby neutralizovali jedovatou mízu. Psali jsme také: Stromy přitahují déšť. Proč tomu tak je, vědci přesně nevědí, ale chtějí pomocí stromů řešit výskyt srážek v Evropě

Zdroj: ScienceAlert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve