Kousek Měsíce zdobí pracovnu Joea Bidena. Známe tajemství měsíční skály

 Záhady a tajemství 
05. února 2021 08:18 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kousek Měsíce zdobí pracovnu Joea Bidena NASA
S nástupem Joea Bidena do Bílého domu prošla rychlou proměnou i legendární Oválná pracovna. Kromě výměny koberce, závěsů či obrazů je ale v jeho pracovně i jedna zvláštnost. Kousek měsíční skály.

Jakmile se to rozkřiklo, všichni chtěli vědět, co je to za kousek a odkud ho Biden vzal. Skrývá se za tím nějaké tajemství?

Kus skály z NASA

Podle dostupných zpráv vybral Biden měsíční vzorek v naději, že by mohl připomenout Američanům ambice a úspěchy dřívějších generací. Vzorek je zapůjčen z Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu v Texasu, jak sama vesmírná agentura potvrdila. Jedná se o lunární vzorek 76015 143.

Měsíční historie

Astronauti Harrison "Jack“ Schmitt (jediný geolog, který kdy navštívil Měsíc) a Eugene Cernan ukořistili vzorek 76015 143 během mise Apolla 17, poslední mise na Měsíc s posádkou.

Je trochu pikantní, že Apollo 17 letělo na Měsíc v prosinci 1972, tedy ve stejném měsíci, kdy prezident Biden ztratil svou první manželku Neilii a dceru Naomi při automobilové nehodě.

V letech 1969 až 1972 astronauti misí Apollo shromáždili 382 kilogramů vzorků z povrchu Měsíce. "Každý kousek měsíční horniny, který byl nashromážděn, nám říká něco důležitého o historii Měsíce," říká Noah Petro z NASA.

Schmitt odloupl vzorek 76015 143, tedy ten, který nyní zdobí Oválnou pracovnu, z balvanu na stanici 6, místě na úpatí Severního masivu, hory na severní straně údolí Taurus-Littrow. 3,9 miliardy let starý vzorek, typ horniny nazývaný nárazová tavenina, vypráví katastrofický příběh o posledním velkém dopadu asteroidu na blízkou stranu Měsíce. Podle NASA lze historii vzorku 76015 143 vysledovat po dopadu asteroidu, který vytvořil kráter o průměru 1 145 kilometrů.

Většina lunárních vzorků shromážděných během šesti misí Apollo je pevně uzavřena ve skladovacích kontejnerech v Lunar Sample Laboratory Facility v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu v Texasu. Některé vzorky byly rozděleny na malé kousky nebo nařezány na tenké části a zkoumány ihned po příletu na Zemi. Ostatní zůstanou nedotčeny a uchovány, dokud technologický pokrok nedokáže odhalit ještě více o jejich původu.

Na rozdíl od hornin shromážděných na Zemi jsou vzorky měsíčních hornin extrémně staré. Měsíc, jehož stáří vědci odhadují na nejméně 4,5 miliardy let, je domovem některých z nejstarších skal ve vesmíru. Dále čtěte: Vědci zjistili, proč někteří lidé slyší hlasy mrtvých.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47