Mají bavit, ale lidé se jich bojí. Psychologové vysvětlují fobii z klaunů

 Záhady a tajemství 
05. listopadu 2021 17:14 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Hollywood a média udělali z klaunů vražedná monstra Pixabay
Klauni jsou po celá staletí pilíři dětských narozeninových oslav a cirkusů. Přesto má mnoho lidí z těchto groteskních postav husí kůži a doslova panické stavy. Dotázaní psychologové vysvětlují fobii z klaunů.

Expert na fobie Adam Cox zmínil dva faktory, které v tom hrají roli. Podle něj je to hlavně produkt naší společnosti. 

„Nikdo se nenarodil se strachem z klaunů,” tvrdí a pokračuje: „Jediné dva strachy, s nimiž se rodíme, je strach z hlasitých zvuků a strach z pádu.”

Problém údajně spočívá v tom, že nevidíme skutečné emoce klaunů nebo co si myslí. Mají na sobě velké množství make-upu a prezentují se zamrzlým smíchem. Z toho vyplývá, že máme problém odhadnout jejich úmysly. 

Tváře jsou jedním z našich nejdůležitějších neverbálních nástrojů k vyjadřování emocí. Klauni jsou v podstatě odosobnění. Naše podvědomí na to reaguje. 

Psycholog Mark Griffiths zase uvádí, že na vině může být vizáž klaunů. Mají velké všechno. Obrovské nosy, vlasy, ústa, boty. Jsou to lidé, ale nevypadají tak. Podvědomí nám říká, že zde něco není v pořádku. Rovněž uvádí jako znepokojivé jejich grotesktní vzhled a make-up. 

Popisuje i moment, kdy má klaun široký úsměv, ale smutné oči. Make-up však maskuje zbytek. Ideálním příkladem je například úspěšný psychologický film Joker. 

Hollywood a média 

Existuje celá řada hororových snímků, v jejichž čele stojí vraždící klaun. Nejznámějším takovým film je TO. Podle Griffithse to rovněž nese svůj díl viny. 

A pak média. Slavný sériový vrah John Wayne Gacy, který vraždil v letech 1972 až 1978, pracoval na částečný úvazek jako klaun. Ale v kostýmu nikdy nikoho nezabil. Přesto jej média označila za vražedného klauna. A myšlenka klaunů jako nebezpečných monster v té době skutečně rezonovala. 

Podle experta fobie z klaunů vznikla v 60. letech. Mohly to spustit filmy, kde nevystupovali klauni, ale záporáci v maskách, například Noční můra v Elm Street, v němž vraždil Freddy Krueger. Psali jsme také: Památka zesnulých nebo Halloween? Jak se slaví svátek mrtvých napříč světem

Zdroj: DailyMail.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod