Záhadný minerál známý pouze z meteoritů byl nalezen u Mrtvého moře. Nikdo neví, kde se tam vzal

 Záhady a tajemství 
03. července 2021 14:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mrtvé moře - ilustrační foto Pixabay
Velmi vzácný minerál, který byl dříve nalezen pouze v mimozemských meteoritech, byl objeven v horninách Země nedaleko břehů Mrtvého moře.

Allabogdanit, fosfidový minerál, je vědě známý jen několik desítek let, kdy byl nalezen ve východní Jakutsku fragment malého železného meteoritu. Následně byl allabogdanit nalezen i v jiných meteoritech, což naznačuje, že vzácný minerál nemusí být nakonec tak vzácný, každopádně byl dosud považován za mimozemský.

Má minerál pozemský původ?

"Objev allabogdanitu v povrchových pyrometamorfních horninách Hatrurimského souvrství obklopujícího Mrtvé moře je prvním suchozemským výskytem minerálu, který byl dříve nalezen jen v meteoritech,“ vysvětluje v nové práci tým vědců vedený krystalografem Sergejem Britvinem z ruské Petrohradské univerzity.

Zatímco allabogdanit z Mrtvého moře nemusí pocházet z vesmíru, je možné, že je pozůstatkem nějaké mimozemské události. Analýza vzorku od Mrtvého moře naznačuje, že tento pozemský allabogdanit se tvoří pouze za extrémně vysokého tlaku přes 25 gigapascalů. A takového tlaku lze na Zemi podle Britvina dosáhnout při katastrofických srážkách s velkými nárazovými tělesy meteoritů.

O žádných srážkách v oblasti Mrtvého moře věda ale neví

Až dosud by to tedy bylo celkem logické a snadno vysvětlitelné. Jenomže je tady zásadní problém. Neexistují totiž důkazy o žádných velkých srážkách meteoritů v oblasti Mrtvého moře a dokonce ani žádné známky toho, že by horniny v inkriminované zóně měly hluboké vazby na plášť Země. A tak vůbec není jasné, kde se u Mrtvého moře allabogdanit vzal.

Zdá se tedy, že tým vědců se nyní pokusí na jiných místech naší planety pátrat po výskytu pozemského allabogdanitu a pokud žádný nenajdou, nebudou mít pro výskyt tohoto minerálu u Mrtvého moře žádné logické vysvětlení. Původ suchozemského allabogdanitu ve skalách u Mrtvého moře proto minimálně pro tuto dobu zůstává nevyřešen a navyšuje počet mineralogických záhad tohoto neobvyklého metamorfního komplexu.

Hatrurimská formace, nebo také strakatá zóna je geologická formace u Mrtvého moře. Zahrnuje nečistý vápenec ve věku křídy až eocénu spolu s křídou a slínem se známkami uhlí. Dále čtěte: Ve středu Země se dějí nevysvětlitelné věci. Zemské jádro je nakřivo a vědci nevědí proč.

Zdroj info: Jioforme.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008