Zabijácký asteroid až dosud schovávala sluneční záře. Vědci ho vyhodnotili jako velmi nebezpečný

 Vesmír 
29. listopadu 2022 10:33 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Zabijácký asteroid se až dosud schovával ve sluneční záři Depositphotos
Velmi dlouho se schovával ve sluneční záři, přestože se astronomové snaží v posledních letech katalogizovat veškeré asteroidy, který by kdy mohly potenciálně ohrozit Zemi. Jenomže na asteroid u Slunce přišli až nyní a vyhodnotili ho jako velmi nebezpečný.

Asteroid dostal označení 2022 AP7 a je 1,5 kilometru široký. Navíc není rozhodně jediný, který astronomové objevili až v nedávné době poblíž oběžných drah Země a Venuše. V současné době navíc asteroid 2022 AP7 protíná oběžnou dráhu Země, zatímco naše planeta je na opačné straně Slunce, ale vědci už teď vědí, že v průběhu času se Země a tento asteroid sejdou ve stejném bodě.

Asteroid objevený vedle dvou dalších blízkozemních asteroidů pomocí meziamerické observatoře Cerro Tololo v Chile, popsali vědci ve studii publikované v The Astronomical Journal.

„Zatím jsme našli dva velké blízkozemní asteroidy, které mají průměr asi 1 km, což je velikost, díky které jim říkáme zabijáci planet.“ napsal hlavní autor studie Scott Sheppard. Takové asteroidy jsou prostě natolik veliké, že mohou způsobit globální masové vymírání, pokud by narazily na Zemi.

Aby takové nebezpečné asteroidy vůbec našli, museli použít čtyřmetrový dalekohled Cerro Tololo Víctor M. Blanco Dark Energy Camera na vnitřní sluneční soustavu. Sluneční záře navíc znemožňuje pozorování po většinu dní, takže vědci měli k pozorování jen dvě desetiminutová okna při soumraku.

„K dnešnímu dni bylo objeveno pouze asi 25 asteroidů s oběžnými dráhami zcela v rámci oběžné dráhy Země kvůli obtížnosti pozorování v blízkosti sluneční záře. Pravděpodobně zbývá najít jen několik dalších s podobnými velikostmi a tyto velké neobjevené asteroidy mají pravděpodobně oběžné dráhy, které je většinu času udržují uvnitř oběžných drah Země a Venuše,“ píší ve své práci vědci.

S takovým novým nebezpečím se není, co divit, že se NASA nedávno pustila do nákladného experimentu, v rámci něhož sonda velkou rychlostí narazila do malého asteroidu ve snaze vychýlit ho z oběžné dráhy, což se podařilo. Ve srovnání se zabijáckými asteroidy šlo ale skutečně o maličký kousek skály plující vesmírem.

NASA také sleduje celkem 28 tisíc asteroidů a neustále kontroluje jejich oběžné dráhy. A to dosud nevěděla o 2022 AP7, který se skrýval ve sluneční záři. Navíc se už minulosti ukázalo, že ani pečlivé sledování všech asteroidů, které se pohybují v takové blízkosti Země, že by ji mohly potenciálně ohrozit, nemusí přinášet očekávané výsledky.

NASA sice odhadla trajektorie všech objektů v blízkosti Země zhruba do konce tohoto století, ale kdo ví. Podle této vesmírné agentury sice nehrozí Zemi žádné známé nebezpečí způsobené srážkou apokalyptických asteroidů po dobu nejméně 100 let. Ale jak už ukázala i nedávná minulost, nemusí to být pravda.

Stačí si vzpomenout, jak v březnu 2021 nad Vermontem explodoval meteor o velikosti pouhé bowlingové koule o síle 200 kilogramů TNT. A mnohem horší byla exploze meteoru v roce 2013 nad ruským Čeljabinskem, která vytvořila výbuch o síle zhruba 400 až 500 kilotun TNT, což je 26 až 33 násobek energie uvolněné bombou v Hirošimě. Tehdy bylo zraněno na 1 500 lidí.

A teď tu máme obrovský asteroid, o kterém jsme ještě před několika týdny neměli ani tušení a o kterém víme, že zcela jistě se jednou potká ve vesmíru s naší planetou. NASA si pouze myslí, že do konce století to nebude. Nedávný pokus o vychýlení malého asteroidu z oběžné dráhy a stejné pokusy Číny svědčí jen o tom, že někde tam jsou skutečně zabijácké asteroidy, které mohou vše tady na Zemi ukončit za několik minut.

Autorský článek, další zdroj: The Astronomical Journal

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve