Stalo se to, na co vědci dlouho čekali. Rover NASA našel na Marsu organickou hmotu

 Vesmír 
17. září 2022 17:05 / Mirka Malá
  10
📷
2 fotografie v galerii
Rover Perseverance zřejmě učinil přelomový objev NASA / volný zdroj
Rover Perseverance poslal vědcům na Zem rozbor nového vzorku horniny, kterou nabral ve starověké říční deltě Marsu. A stalo se to, na co vědci tak dlouho čekali. Je to organická hmota.

Vědci sice nemohou jít hned do laboratoře a odebraný vzorek podrobit detailnímu zkoumání, ale i tak je to obrovský průlom. Rover Perseverance vzorek uložil do další kapsle, která se spolu s ostatními za nějakou dobu vrátí na Zem a pak budou všechny vzorky pečlivě prozkoumány.

"Skály, které jsme v deltě zkoumali, mají nejvyšší koncentraci organické hmoty, jakou jsme dosud na misi našli," řekl vědec z projektu Perseverance Ken Farley na tiskové konferenci NASA. "A samozřejmě, organické molekuly jsou stavebními kameny života, takže je to všechno velmi zajímavé, že máme horniny, které byly uloženy v obyvatelném prostředí v jezeře, které přenášejí organickou hmotu."

Se čtyřmi vzorky odebranými v deltě, o níž se vědci domnívají, že je bývalým dnem jezera, nyní rover Perseverance shromáždil už celkem 12 vzorků. A ještě několik dalších se chystá uložit do prázdných kapslí.

Je to odměna za to, že vědci skvěle pro rover Perseverance vybrali nejen místo přistání, ale jeho průzkumnou oblast. Tou je kráter Jezero, ve kterém se nachází právě předmětná delta stará asi 3,5 milionu let, samozřejmě je to pouze odhad. Nicméně vědci se domnívají, že právě tam kdysi býval soutok marťanské řeky s jezerem.

Rover Perseverance je nyní ve druhé fázi svého průzkumu, a proto studuje deltu, kde našel tyto organické materiály. Zatímco organické látky byly na Marsu nalezeny již dříve a našlo je jak vozítko Perseverance, tak starší vozítko Curiosity, tento nejnovější nález byl proveden v oblasti, kde se v dávné minulosti usazovaly sedimenty a soli do jezera za podmínek, ve kterých mohl potenciálně existovat život.

Sám Ken Farley na tiskové konferenci NASA řekl, že například našli také pískovec, který obsahuje zrna a úlomky hornin vytvořených daleko od kráteru Jezero a rovněž bahenní kámen, který obsahuje zajímavé organické sloučeniny.

Klíčový nález se povedl před koncem července rover analyzoval vzorek z asi metr široké skály, které se říká Wildcat Ridge, aby mohl provést analýzu pomocí nástroje nazvaného Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals neboli SHERLOC.

Tato analýza zjistila, že vzorky obsahují třídu organických molekul, které jsou v korelaci s molekulami sulfátových minerálů. Sulfátové minerály nalezené ve vrstvách sedimentárních hornin mohou poskytnout významné informace o vodním prostředí, ve kterém se vytvořily.

"Tato korelace naznačuje, že když se jezero vypařovalo, jak sírany, tak organické látky se ukládaly, konzervovaly a koncentrovaly v této oblasti," vysvětlila Sunanda Sharma, vědecká pracovnice SHERLOCu na tiskové konferenci NASA. "Osobně považuji tyto výsledky za velmi dojemné, protože mám pocit, že jsme na správném místě se správnými nástroji ve velmi klíčovou chvíli."

NASA rovněž uvedla, že organické molekuly se skládají ze široké škály sloučenin vyrobených primárně z uhlíku a obvykle obsahují atomy vodíku a kyslíku. Mohou také obsahovat další prvky, jako je dusík, fosfor a síru. A některé z těchto sloučenin jsou základními stavebními prvky života. Přítomnost těchto specifických molekul je považována za potenciální biosignaturu, která by mohla být důkazem minulého života, ale mohla být také vytvořena bez přítomnosti života.

Nadšení vědci ale teď musí trochu krotit svoje emoce, protože vzorky z Marsu zkrátka nemají v ruce a musejí čekat až na misi Mars Sample Return. NASA a Evropská kosmická agentura ESA na této misi spolupracují a chtějí přivézt první vzorky materiálu z Marsu zpět na Zemi k podrobnému studiu. Od této chvíle je plánem, že Sample Return Lander přistane poblíž kráteru Jezero nebo přímo v něm a přiveze malou kosmickou raketu, do které by rover Perseverance odebrané vzorky v kapslích naložil a raketa by se s nimi vrátila na Zemi. Nebude to ovšem dříve, než ve druhé polovině tohoto desetiletí.

Autorský článek, další zdroj: Universe Today

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod