NASA plánuje výstavbu záhadné laboratoře, která bude mít jediný účel. Eliminovat riziko nákazy mimozemskými patogeny

 Vesmír 
18. září 2022 17:36 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
NASA budu zvláštní laboratoř pro výzkum mimozemských onemocnění Depositphotos
Americká vesmírná agentura pro letectví a vesmír (NASA) plánuje výstavbu pozemní laboratoře, která má za cíl jediné – eliminovat riziko nákazy mimozemskými patogeny. S postupujícím dobýváním vesmíru NASA bere tuto hrozbu velice vážně. Smrtící nákaza se podle vědců NASA může na Zemi dostat po každé návštěvě cizí planety.

NASA plánuje výstavbu speciální laboratoře, která má za cíl snížit riziko epidemie, kterou mohou astronauti přinést na Zem z vesmíru. Na tuto hrozbu vůbec poprvé upozornil Carl Sagan v roce 1973 ve své knize. Uvedl, že na rudé planetě možná už život existuje a není jisté, že k lidem bude přívětivý.

Sagan uvedl, že na Marsu mohou existovat patogeny, které by mohly, v případě, že by se dostaly na Zemi, způsobit obrovské biologické škody. Tyto patogeny by se na Zem mohly dostat napříkald v materiálu, který astronauti z jiných planet budou odebírat. A právě tuto problematiku má řešit nová laboratoř NASA.

Riziko rozhodně není nulové

Saganova varování vědci nebrali na lehkou váhu a dlouhodobě se touto problematikou zabývají. S blížící se misí na Mars však bylo podle NASA nezbytné přesunout se od přemýšlení k činům a začít pracovat na zařízení, které bude vesmírné vzorky zkoumat. Chystá se totiž společná mise evropské a americké vesmírné agentury Mars Sample Return. Během této mise rover nasbírá materiál, který odešle zpět na Zem.

Bohužel nikdo nemůže s jistotou říci, zda vzorky například z Marsu mohou obsahovat patogeny, nebo ne. Je proto potřeba k této hrozbě přistupovat zodpovědně. Ta pravděpodobnost, že vzorky mohou být kontaminovány, není nulová, a z toho vědci NASA vycházejí.

Nejvyšší úroveň zabezpečení

V praxi to znamená, že vzorky z Marsu musí být po dopadu na Zemi bezpečně uzavřeny v zařízení pro příjem vzorku. Toto zařízení bude muset splňovat ty nejpřísnější normy. To znamená, že zařízení bude mít čtvrtou nejvyšší úroveň biologického zabezpečení, a bude tedy určena pro práci s těmi nejnebezpečnějšími patogeny. 

Zdroj: New York Times.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve