Vesmír trhají na kusy obrovská místa nicoty, zjistili vědci

 Vesmír 
15. srpna 2022 09:42 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Temná místa nicoty tvoří většinu vesmíru NASA
Nicotu pamatují filmoví diváci především z filmu Nekonečný příběh. Rozpínala se čím dál víc a místa, která zasáhla, se rozpadala. A něco podobného se podle vědců děje s naším vesmírem.

Většinu vesmíru podle vědců tvoří skutečně obrovská místa nicoty, která by díky nové studii mohla vysvětlit temnou energii. Nikdo to sice nikdy neviděl, ale jde o obrovskou sílu, která doslova trhá vesmír na kusy.

Abychom to pochopili, pomůže hodně zvětšená fotografie naší Sluneční soustavy a Mléčné dráhy. To, co je na fotografii vidět především, je taková vesmírná síť, ze které je náš vesmír upleten. Jsou to vlákna galaxií, kup, shluků a všude mezi nimi je nicota. To jsou pochopitelně ta černá místa. A vědci si dokonce myslí, že nejmenší místo nicoty má rozměr 20 milionů světelných let, zatímco to největší až 160 milionů světelných let. A pořád se zvětšují.

Tato vesmírná nicota nebo také prázdnota navíc tvoří většinu objemu vesmíru, jinými slovy, nic tam skutečně není. Až dosud, i když byla nicota astronomy objevena už velmi dávno, jí ale nikdo nevěnoval žádnou velkou pozornost. Tu si nicota vysloužila až nyní díky snaze o vysvětlení záhadné temné energie. Výraz temná energie se mezi vědci používá pro zrychlené rozpínání vesmíru a její samotná podstata je dosud pro vědce velkou záhadou.

Vědci se proto temné energii věnují dnem a nocí a nyní publikovali závěry svého výzkumu, ve kterém tvrdí, že temnou energii způsobuje právě sama nicota. A mají pro to zajímavou teorii. Když podle nich vesmír vzniknul, žádná nicota nebo prázdná místa nikde nebyla. Naopak, vše bylo rovnoměrně rozloženo. Ale pak se něco zvrtlo a začala se objevovat místa s větší hustotou, která na sebe nabalovala další a další hmotu. Tímto procesem následně vznikly galaxie, shluky a kupy a prostor okolo nich se doslova vyprázdnil.

Tímto procesem se tedy prázdná místa zvětšovala stále víc a víc, a nyní tak vlastně tlačí na vše okolo sebe. Jinými slovy, například taková galaxie tlačená nicotou, se potýká se ztenčováním, až se nakonec úplně rozpadne a prázdné místo se zase o pořádný kus zvětší. Za několik miliard let tak bude díky tomuto procesu nicota úplně všude, vesmírná síť přestane existovat a tu a tam zůstane ve vesmíru nějaký ten shluk, který bude vzdálen stovky milionů světelných let od nějakého dalšího shluku.

A děje se to navíc čím dál rychleji. Jakoby snad obrovská místa nicoty dokonce spolupracovala a koordinovaně trhala vesmír doslova na kusy. Nicota jednoduše rychle expanduje a zabírá si stále více vesmírného prostoru.

Výzkum temné energie dost možná přinese víc informací. Nikdo ji nikdy neviděl, nejde ji chytit a vědci se jí vůbec snaží nějak pochopit. Temná energie je pro ně právě to, co způsobuje trhání vesmíru, kterému se elegantně říká rozpínání. Ono to vlastně rozpínání svým způsobem je, ale rozpíná se temná energie.

Nová teorie z poslední vědecké studie by rozhodně měla svoji logiku. Co způsobuje temnou energii, zatím nikdo neví. Je to ona sama, kdo trhá vesmír nebo ji snad způsobuje nějaká obrovsky záhadná vesmírná síla? Možná je to doopravdy nicota, která ve vesmíru vzniká v podstatě velmi přirozeným způsobem. A vytváří obrovskou sílu, tedy tu záhadnou temnou energii, která už dnes tvoří naprostou většinu vesmíru.

Autorský článek, další zdroj: Live Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve