Rover Perseverance v tichosti oslavil svůj první rok na Marsu a ujel rekordní vzdálenost

 Vesmír 
22. února 2022 14:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Perseverance pracuje na Marsu už rok NASA
Rover Perseverance je na Marsu už celý jeden rok. Úspěšně tam přistál přesně 18. února 2021 a od té doby už má za sebou mnohé vědecké úspěchy.

Perseverance vážící zhruba 1 tunu je nejtěžším roverem, který kdy přistál na Marsu a shromáždil první vzorky horninového jádra z jiné planety vůbec. Kromě toho také posloužil jako základna pro přelomový malý vrtulníček Ingenuity, první létající vrtulník na Marsu. Perseverance také testoval MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), první prototyp kyslíkového generátoru na rudé planetě.

Rekord v jízdě

Perseverance za jeden rok také stihl triumfnout jeden rekord, a to v největší vzdálenosti ujeté marsovským roverem za jediný den. Povedlo se mu to  celkem nedávno, přesněji 14. února 2022, v jeho 351. marťanský den, kdy urazil téměř 320 metrů. A celou jízdu provedl pomocí AutoNav, samořídícího softwaru, který umožňuje Perseverance najít si vlastní cestu kolem kamenů a jiných překážek. 

Může se vám to zdát směšně málo, ale pro vozítko v takovém terénu je to opravdu hodně. Kromě toho  pomocí vrtáku na konci svého robotického ramene a složitého systému sběru vzorků ve svém břiše Perseverance nasbíral pěknou sbírku jádra ze dna kráteru Jezero, která se za několik let vrátí na Zemi k prozkoumání.

Perseverance měl na Marsu i velké problémy

Samozřejmě, že taková mise není bez problémů. Tak například první pokus roveru o vrtání skalního jádra vyšel naprázdno. Do části vzorkovacího systému roveru napadalo kamení, které pozemní tým musel na dálku odstranit.

Také vrtulník Ingenuity měl potíže, když měsíc po prachové bouři nemohl vůbec létat. Původně měl letět pětkrát, ale vrtulník má za sebou už 19 letů, čímž nám poskytl novou perspektivu marťanského terénu.

A na co se rover Perseverance chystá na Marsu ve svém druhém roce? Na západ od Octavia E. Butler Landing, kde Perseverance začal svoji cestu, jsou pozůstatky vějířovité delty vytvořené prastarou řekou, která napájela jezero v kráteru Jezero. Delty v průběhu času hromadí sediment a potenciálně zachycují organickou hmotu a možné biologické znaky, tedy známky života, které mohou být v prostředí. To dělá z této destinace místo, na které se bude rover hodně soustředit.

Zdroj: NASA.

Témata: rover, Perseverance, Mars, mise
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008