Modul InSight Mars to má za sebou. Po poslední prachové bouři jsou jeho dny sečteny

 Vesmír 
19. února 2022 17:52 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Zaprášený lander už moc dlouho nevydrží NASA
Přistávací modul NASA InSight Mars má za sebou náročné dny v prachové bouři. Na začátku ledna proto přešel do tzv. ochranného režimu, aby své přístroje ochránil před prachem, ale nevypadá to s ním vůbec dobře.

InSight přešel 7. ledna do ochranného bezpečného režimu a dočasně vypnul své přístroje poté, co obrovská prachová bouře zabránila solárnímu přistávacímu modulu absorbovat dostatek slunečního světla. Kosmická loď se z bouře oklepala 19. ledna a věci se nyní zdánlivě vrací do normálu. "Několik týdnů po skončení prachové bouře na Marsu produkují solární panely přistávacího modulu NASA InSight téměř tolik energie jako před bouří,“ uvedla NASA.

Vydrží jen do léta

Současný nadějný stav InSightu je ale jen dočasnou záležitostí, protože modul dlouhodobě prohrává svůj boj s marsovským prachem. Nově získaná úroveň výkonu by skutečně měla umožnit přistávacímu modulu pokračovat ve vědecké práci až někdy do léta, ale déle zřejmě nevydrží.

InSight přistál poblíž marťanského rovníku v listopadu 2018 s cílem pomoci vědcům porozumět vnitřní struktuře a složení planety. Členové týmu mise také používají komunikační zařízení InSight k přesnému sledování kolísání osy rotace Marsu, což poskytuje informace o jádru planety. InSight také nese tzv. vrtnou tepelnou sondu, ale malému bagříku se nepodařilo dostat dostatečně hluboko, aby nasbíral požadované údaje o tepelném toku. 

Primární mise trvala jen dva roky

Primární mise InSight trvala jeden marsovský rok, což je asi 687 pozemských dnů. Lander je v současné době v provozu už během prodloužené mise, která má zajištěné financování do konce tohoto roku. Členové týmu InSight se pokusí dostat přistávací modul přes tuto cílovou čáru, i když naděje na úspěch je malá.

NASA, která si je vědoma toho, že další prachová bouře může pro InSight znamenat definitivní konec, by ráda sondu provozovala skutečně až do konce roku, ale s největší pravděpodobností se vědcům toto přání nesplní.

Zdroj: Space, Space News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47