Planeta s extrémními, pro nás naprosto nepředstavitelnými teplotami obíhá modrou hvězdu

 Vesmír 
10. října 2020 09:00 / Radek Chlup
  3
📷
3 fotografie v galerii
Hvězda HD 133112 svítí modře ESA
Astronomové pozorovali již známou, neuvěřitelně extrémní exoplanetu. Byly na ní detekovány pro nás naprosto nepředstavitelné teploty – 3200 stupňů Celsia. Jsou dostačující k tomu, aby roztavily horniny i kovy a přeměnily je na plynnou formu. Horkost exoplanety WASP-189b měřil vesmírný dalekohled CHEOPS Evropské kosmické agentury, který byl minulý rok dopraven na oběžnou dráhu.

Slunce žhne teplotou šesti tisíc stupňů Celsia. WASP-189b sice nedosahuje horkosti naší hvězdy, ale může se rovnat těm trpasličím. Je to jedna z nejvíce extrémních exoplanet, jaká zatím byla identifikována.

Než exoplaneta oběhne svou hvězdu HD 133112, trvá to 2,7 dne. Na jedné straně planety panuje neustálý den, na straně druhé naopak trvalá noc. WASP-189b je doslova obří. Planeta je 1,6krát větší než plynný titán Jupiter.

„WASP-189b je obzvláště zajímavá, protože se jedná o plynného obra, který obíhá velmi blízko své hostitelské hvězdy,“ řekla astrofyzička Monika Lendlová z Ženevské univerzity ve Švýcarsku. „Trvá méně než tři dny, než oběhne okolo své hvězdy. Je k ní 20krát blíže než Země ke Slunci.“

Hvězda, která svítí modře

HD 133112 je o dva tisíce stupňů Celsia teplejší než Slunce. Platí tak za jednu z nejžhavějších hvězd, o které je známo, že má planetární systém. Družice CHEOPS zaznamenala, že hvězda rotuje takovou rychlostí, až se vychyluje ze svého rovníku. Navíc je zajímavá i tím, že svítí modře.

WASP-189b spadá do kategorie exoplanet s označením horký Jupiter. Splňuje podmínky plynného tělesa, blízkého obíhání hostitelské hvězdy a velké horkosti.

Informace, které sonda CHEOPS o WASP-189b dále zjistí, mohou expertům zajistit vědomosti o horkých Jupiterech.

Družice CHEOPS planetu pozorovala, když procházela v zákrytu hvězdy a před ní. Astronomové mohli udělat odečty, z nichž zjišťovali teplotu, jas, velikost, tvar i orbitální charakteristiky exoplanety – plus informace o hvězdě, kolem které krouží.

„Je známo, že v blízkosti takto horkých hvězd existuje jen hrstka planet. Tento systém je zdaleka nejjasnější. WASP-189b je také nejjasnější horký Jupiter, který můžeme sledovat, když prochází před nebo za svou hvězdou, což činí celý systém opravdu zajímavým,“ dodala Lendlová.

Stovky exoplanet k prozkoumání

Jednou z otázek, na kterou by chtěli mít odborníci odpověď, je, jak tato extrémně horká exoplaneta vznikla. Nakloněná oběžná dráha naznačuje, že se zformovala dále od HD 133112. Až pak se dostala k blízkosti hvězdy.

Družice má před sebou další mise. Ve frontě na výzkum stojí celá řada exoplanet. Jsou jich dokonce stovky. Data, která pořídí, by nás měla učit o naší sluneční soustavě i o planetách mimo ní. „Přesnost dosažená pomocí CHEOPS je fantastická,“ tvrdí planetární vědkyně Heike Raurerová z Institutu planetárního výzkumu v Německu. „Počáteční měření ukazují, že přístroj funguje lépe, než se očekávalo. Umožňuje nám to dozvědět se více o těchto vzdálených planetách,“ dodala Psali jsme také: Astronomové objevili exoplanetu, kde z oblohy prší železo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod