Vědci zjistili, že místo sopečné lávy na Marsu teklo bláto

 Vesmír 
21. května 2020 07:30 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Experiment dokázal, že na Marsu byla nebo stále je pod zemí voda  / inStory.cz
Severní nížiny a sedimentární oblasti Marsu jsou poseté zvláštními útvary. Ty napovídají, že jimi kdysi něco teklo. Dlouho si vědci mysleli, že to byla láva, nyní je ale jasné, že tudy teklo marťanské bláto.

Vědci přišli na to, že za velmi nízkého atmosférického tlaku a teplotních podmínek na Marsu může bláto zanechávat stejnou stopu jako láva.

"Provedli jsme experimenty ve vakuové komoře, abychom simulovali uvolňování bahna na Marsu," řekl planetární vědec Lionel Wilson z Lancaster University ve Velké Británii.

Voda pod povrchem se smíchala se sedimenty a vytvořila bahno

Vědci se již dlouho zabývali teorií, že velké množství vody kdysi volně proudilo na marťanský povrch, možná jen na velmi krátkou dobu, a erodovalo krajinu, nebo bylo pokryto vulkanickou aktivitou a sedimenty nafoukanými větrem.

Podzemní tlak vody nakonec vlhké sedimenty uvězněné pod povrchem vytlačil nahoru a vzniklo marťanské bahno. A vědci se chtěli dozvědět, zda by bahno po sobě zanechalo takové stopy, jaké na povrchu Marsu nacházejí na mnoha místech.

Experiment se konal v přetlakové komoře

Jejich experiment se odehrál v nízkotlaké válcové komoře o průměru 90 centimetrů a délce 180 centimetrů. Ta byla pečlivě natlakována na 7 milibarů, aby se simuloval atmosférický tlak na Marsu. Druhé nastavení pak odpovídalo pozemským podmínkám.

V obou sadách tedy bylo bláto nalito na písek ochlazený na teplotu odpovídající povrchové teplotě Marsu, -20 stupňů Celsia. Vědci pak studovali a charakterizovali způsob, jakým bláto teče přes tento povrch.

V zemských podmínkách se bahenní toky chovaly tak, jak je dobře známe. Tedy nevytvářely ledovou kůru ani nevytvářely lávovité toky. Ale bahno v marťanských podmínkách teče kvůli nižšímu atmosférickému tlaku úplně jinak.

Účinek na bahenní toky v simulovaných podmínkách na Marsu je fascinující. Voda v bahně začíná vařit a vypařovat se a tento proces absorbuje latentní teplo z páry. To ochlazuje bahno a na jeho povrchu se vytvoří zmrzlá kůra.

Bláto se pak stále tlačí zespodu ledovou krustou, vytéká ven a znovu se mísí do nového proudu.

Jak řekl geofyzik Petr Brož z Akademie věd České republiky, který se na experimentu podílel, "naše experimenty ukazují, že i proces tak zjevně jednoduchý, jako je tok bláta, tedy něco, co mnozí z nás znají od dětství, by byl na Marsu velmi odlišný." Dále čtěte: NASA zveřejnila dechberoucí fotografie z Marsu.

Témata: Mars, bahno, láva, voda
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008