NASA zveřejnila dechberoucí fotografie z Marsu

 Vesmír 
17. května 2020 08:18 / Mirka Malá
  15
📷
10 fotografií v galerii
Obrázky prozrazují, že na Marsu prokazatelně byla voda NASA/JPL/UArizona
NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) posílá na Zemi dechberoucí fotografie marťanského povrchu. Je na oběžné dráze kolem Marsu už od března 2006 a dokonce už výrazně přesluhuje. NASA zveřejnila některé fotografie, nad kterými se tají dech.

Jednou z nejnovějších zvětšenin, je fotografie sedimentární horniny na Marsu, která je značně erodována.

Obrázek je z oblasti Meridiani Planum poblíž rovníku této planety. Je to stejný region, na kterém přistál v roce 2004 rover NASA Opportunity. Fotografie byla pořízena uvnitř masivního nárazového kráteru, i když okraje kráteru na snímku nejsou viditelné.

Eroze odhalila schodišťový vzor

Skála uvnitř kráteru byla erodována větrem nebo vodou. Sedimenty kdysi zakryly dno kráteru, ale časem erodovaly. Vzhledem k tomu, že se sedimenty tvořily ve vrstvách, odhalila eroze jejich schodišťový vzor. Usazenina sedimentu byla podle všeho kdysi mnohem větší.

Pozoruhodná oblast Meridiani Planum

Marťanská oblast Meridiani Planum je pozoruhodná z mnoha důvodů, ale zejména kvůli přítomnosti hematitu. Hematit souvisí s existencí tekuté vody. Může se vysrážet z vody a tvořit sediment na dně vodní hladiny, nebo se může tvořit z horkých pramenů. Proto tam také NASA poslala svého průzkumníka - rover Opportunity.

Na Marsu byla voda

Rover Opportunity tam objevil koule hematitu, které dostaly přezdívku „borůvky“. Koule naznačují, že voda tam kdysi skutečně byla. A to tehdy mezi vědci způsobilo velký rozruch.

I průzkumný Mars Reconnaissance Orbiter a jeho fotografický nástroj HiRISE posílají na Zemi stále zajímavá data. Není to jen tak nějaká kamera a další nástroje obíhající kolem Marsu, ale tento systém bude také prostředníkem v komunikačním spojení pro budoucí mise na Mars.

Zatím ale vytrvale a velmi kvalitně fotí. Pod článkem si prohlédněte ty nejzajímavější fotografie, které byly pořízeny. Dále čtěte: Úchvatné snímky Jupiteru ve vysokém rozlišení odhalují tajemství jeho divokých bouří.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47