Mars měl kdysi prstenec a dokonce i větší měsíc

 Vesmír 
16. června 2020 11:43 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Podivné cykly v okolí Marsu vytvářejí jeho měsíce Depositphotos
Mars možná měl kdysi obří prstenec, díky kterému se vytvořil jeden ze zvláštně tvarovaných měsíců. Naznačuje to nový výzkum.

Mars má dva malé měsíce, Phobos a Deimos. Phobos obíhá blíže k rudé planetě a sleduje linii Marsova rovníku. Deimos obíhá dál, po oběžné dráze, která je nakloněna o 2 stupně od roviny marťanského rovníku.

Dělá si Mars ze svých prstenců měsíce pravidelně?

Právě oběžná dráha napovídá, že Phobos mohl být kdysi obřím prstencem, který se nakonec přeměnil do své současné podoby. V roce 2017 tým vědců tvrdil, že vše okolo Marsu prochází cykly. V každém cyklu je měsíc vytvořený z prstence menší než jeho původní já, s kousky prstence vypadávajícími z oběžné dráhy a driftujícími do vesmíru. Vědci předpokládají, že v průběhu miliard let se z těchto cyklů prstenec-měsíc staly generace měsíců.

To by odpovídalo i novým poznatkům, které vědci zveřejnili teprve nedávno. Podle nich kdysi jistý starodávný měsíc, asi dvacetinásobně větší než Phobos, mohl Deimose strhnout na jeho současnou oběžnou dráhu.

"Skutečnost, že Deimosova dráha není přesně v rovině s Marsovým rovníkem, byla považována za nedůležitou a nikdo se nestaral o to, aby se tento jev pokusil vysvětlit," uvedla vedoucí autorka Matija Ćuk, výzkumná pracovnice institutu SETI v Mountain View v Kalifornii. "Ale jakmile jsme měli velký nový nápad a podívali jsme se na něj novýma očima, Deimosův orbitální náklon odhalil jeho velké tajemství."

Jak to tedy celé vzniklo?

Vědci mají jasnou odpověď. Deimos se tvořil před miliardami let, a tak zažil éru Marsova prstence. V určitou dobu se obří prstenec obkličující Mars dostal do měsíce, pak se zase stáhnul do sebe a znovu se rozptýlil do měsíce. Během jedné z těchto akcí jeden z měsíců (obří tajemný měsíc), narazil Deimose do jeho současného prstence, a pak právě tento tajemný měsíc zmizel do jeho prstencové podoby. Vědci si myslí, že zbytek prstenu tvoří Phobos, který je mladší ze dvou marťanských měsíců.

Zajímavé je, že tyto cykly se okolo Marsu opravdu opakují. Mladší měsíc Phobos v současné době ztrácí nad Marsem nadmořskou výšku a vědci očekávají, že se nakonec rozpadne a vytvoří rozpadající se kruh kolem planety.

To znamená, že Marsu na nějaký čas zůstane pouze měsíc Deimos na své malé oběžné dráze, který bude připomínkou toho, co všechno se okolo Marsu v minulosti dělo. Dále čtěte: Toto jsou nejslavnější fotografie největších podivností Marsu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve