Odtajněná vládní data odhalila, že v roce 2014 explodoval poblíž Austrálie mezihvězdný vesmírný objekt

 Vesmír 
15. dubna 2022 09:22 / Lukáš Bauer
  5
📷
2 fotografie v galerii
Mezihvězdný objekt shořel v roce 2014 v zemské atmosféře Depositphotos
Nově odtajněná vládní data ze Spojených států odhalila, že obří ohnivá koule, která v roce 2014 hořela na obloze nad Papuou-Novou Guineou byla ve skutečnosti objektem pohybujícím se extrémní rychlostí, jež k nám přicestoval z jiného hvězdného systému.

Odtajněná vládní data Spojených států odhalila zvláštní incident, ke kterému došlo před osmi lety v oblasti Papuy-Nové Guiney. V této oblasti se totiž v roce 2014 rozzářil padající objekt na obloze. Až nyní z odtajněných materiálů však vyplynulo, že se jednalo o mezihvězdný objekt, který narazil do atmosféry Země. Tyto informace byly nedávno zveřejněny ve zprávě US Space Command (USSC).

Jednalo se o poměrně drobný meteorit o průměru zhruba půl metru, který vstoupil do atmosféry 8. ledna 2014. Tento objekt cestoval vesmírem rychlostí přibližně 210 tisíc kilometrů za hodinu, což je rychlost, která výrazně převyšuje běžnou rychlost meteoritů pocházejících ze sluneční soustavy.

Studie zabývající se tímto meteoritem z roku 2019 ukázala, že rychlost malého meteoru spolu s trajektorií jeho oběžné dráhy je s velkou pravděpodobností způsobena tím, že objekt pochází z míst daleko za naší sluneční soustavou. Podle autorů studie, možná pochází dokonce ze samého nitra Mléčné dráhy.

Tato vědecká práce však nikdy nebyla publikována v žádném odborném časopise ani jakkoli jinak zveřejněna, protože některá data potřebná k ověření výpočtů byla označena americkou vládou jako tajná. Až nyní, po odtajnění dat, vědci z USSC oficiálně potvrdili svá zjištění ohledně původu tohoto záhadného objektu. Jedná se tak o vůbec první mezihvězdný objekt, který byl detekován ve sluneční soustavě. 

Dalším podobným objektem s velice nezvykle vysokou rychlostí byl meteorit Oumuamua, který však byl detekován o celé tři roky později. Amir Siraj, teoretický astrofyzik z Harvardské univerzity a hlavní autor původní studie z roku 2019, uvedl, že má v úmyslu svou práci publikovat, aby vědecká komunita mohla navázat tam, kde on a jeho kolegové skončili.

Zdroj: Sciencealert, USSC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve