Útok žraloka mívá často fatální následky. Vědci konečně vysvětlují jejich příčinu

 Věda a Výzkum 
31. října 2021 18:12 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Žraloci mají velmi špatně vyvinutý zrak, a proto nemohou rozlišit svou oběť Pixabay
Věcům se v rámci nové studie podařilo prokázat, že žraločí útoky na člověka jsou ve většině případů neúmyslné. Tento mořský predátor totiž podle nového výzkumu nedokáže pořádně rozlišit barvy ani tvary. Výsledky naznačují, že žralok není schopen vizuálně rozlišit, zda se jedná o mořskou želvu, nebo člověka.

Žraločí útoky nejsou v oblastech, kde se hojně vyskytují, žádnou výjimkou, v některých místech světa dokonce představují velký problém. Vědci se proto ve svém novém výzkumu zaměřili na příčinu těchto útoků a zjistili, že žraloci na lidi útočí neúmyslně. Výzkum totiž naznačuje, že tento mořský tvor nemá příliš vyvinutý zrak, který mu poskytuje jen částečný vizuální kontakt.

Špatné vidění

Například u žraloka bílého, který má na svědomí mnoho útoků, vědci zjistili, že tento druh dokáže vnímat pachy a zvukové vlny na velké vzdálenosti, ale při lovení kořisti téměř spoléhá na svůj zrak. Bílý žralok tak dokáže jen slabě rozlišovat mezi barvami a tvary. Jeho zrak je šestkrát horší než lidský, proto téměř neumí odlišit člověka od ploutvonožce.

Surfaři jsou častou obětí

Častou obětí žraloků se stávají surfaři, kteří na hladině snadno mohou u žraloka vzbudit dojem, že se jedná o tuleně nebo mořskou želvu. Právě u žraloka bílého a jeho mláďat je nejvyšší riziko, že si surfaře splete se svou běžnou kořistí.

V rámci nové studie vědci porovnali videozáznamy, které zachycují mořské savce a surfující lidi z pohledu žraloka - tedy ze spodu. Z této perspektivy podle autorů studie žralok bílý nedokáže jasně vizuálně odlišit lidi od ostatní tvorů, jako jsou například tuleni nebo mořské želvy.

V roce 2020 bylo na celém světě zaznamenáno méně než 60 útoků žraloků na lidi. Podle vědců je to však pořád dost na to, aby vyvolávali „neúměrný“ strach, protože o chování žraloků se ví velmi málo. Podle vědců hlubší pochopení toho, proč někdy dochází k incidentům člověka se žralokem, přinese lepší řešení, která tomu nejen zabrání, ale neohrozí ani jiné mořské živočichy. Dále čtěte: (Tak trochu jiný svět hluboko pod rakouskými ledovci. Je smutným svědectvím o jejich zániku).

Zdroj: Nytimes.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008