Měsíc narušuje náš spánek. Vědci v nové studii potvrdili, že lunární cykly na nás opravdu mají vliv

 Věda a Výzkum 
21. září 2021 16:19 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Měsíc má na spánek žen menší vliv než na spánek mužů  Pixabay
Spánek je nesmírně důležitý, občas jej ale něco vyruší. Často jde o zdroje světla, přičemž mezi ty nejdiskutovanější patří Měsíc. Švédští vědci v nové studii potvrdili, že lunární cykly opravdu vliv na náš spánek mají. Na každého jedince však působí jinak.

Lunární cykly Měsíce už byly zkoumány v mnoha studiích. Jejich výsledky však byly nekonzistentní a vliv Měsíce na náš spánek nejasný. Vědci z Univerzity v Uppsale přišli podle vlastních slov s největším výzkumem na toto téma, v němž po několik let sledovali spánkový rytmus u 850 osob.

Polysomnografickým měřením sledovali kvalitu spánku každou noc, nástup spánku a spánek v rámci konkrétních lunárních cyklů.

Muži jsou náchylnější

Některé starší studie uváděly, že nás nejvíce při spánku ruší zvyšující se jas dorůstajícího Měsíce s vrcholem v úplňku. To dává smysl, protože výrazné světlo nás při spánku ruší.

Nová studie švédských expertů to skutečně potvrzuje. Lunární cykly mají vliv na lidský spánek. Zajímavé je ale to, že ne každý je ovlivněn stejným způsobem.

„Zjistili jsme, že muži, jejichž spánek byl zaznamenán v období nocí během lunárního cyklu ve fázi narůstání, vykazovali oproti mužům pozorovaným při lunární fázi ubývání horší spánek,“ uvedl hlavní autor studie Christian Benedict z Univerzity v Uppsale. Spánkový cyklus žen lunárními cykly v takové míře ovlivněn nebyl.

I když není vliv lunárních cyklů u žen tak znatelný, stále je přítomen. V nocích dorůstání spaly ženy o 12 minut méně ve srovnání s nocí během lunárního úbytku.

Muži během dorůstání spali o 20 minut méně. Měsíc měl mnohem větší vliv na muže i co se týče horšího spánku, a to o 3,4 procenta, delšího bdění a narušení délek spánkových fází.

Za vším stojí Slunce

Rozsah tohoto efektu je těžké určit, ale Měsíc nějakým způsobem skutečně ovlivňuje a narušuje lidský spánek. Vědci nevědí, proč, ale mají pár teorií.

„S každým dalším dnem během fáze lunárního dorůstání odráží Měsíc více slunečního světla a v den úplňku dosahuje maximální záře,“ uvádějí vědci jedno z možných vysvětlení.

Rovněž svou roli může hrát i gravitační vliv Měsíce. Je známo, že jsou cirkadiánní rytmy jeho gravitací ovlivněny a mezi fázemi Měsíce jsou prokázány rozdíly v gravitačním tahu. Rovněž mohou být přítomny geomagnetické efekty.

K určení jasné příčiny budou potřeba další výzkumy. Prozatím je nejjednodušším vysvětlením Měsíc, který funguje jako jakési zrcadlo Slunce. Psali jsme také: Nespavost trápí čím dál více lidí. Doktor radí, jak se vyhnout poruchám spánku

Zdroj: Science of the Total Environment.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47