Výzkumný tým potvrdil první případ agresivní rakoviny kostí u dinosaura

 Věda a Výzkum 
09. srpna 2020 08:00 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jde o první potvrzený případ zhoubného nádoru u dinosaura Danielle Dufault/Royal Ontario Museum/McMaster University
Do muzea přijde paleontolog, patolog a ortopedický chirurg a hledí na dinosaura. Ne, nejde o začátek vtipu, ale o výzkumný tým, který nyní potvrdil první případ agresivní rakoviny kostí u dinosaura.

Jedná se o centrosaura (Centrosaurus apertus), poměrně velkého býložravec, který žil na území dnešní kanadské provincie Alberta. Pacient ze svrchní křídy, jemuž byl diagnostikován nádor na holenní kosti, zemřel zhruba před 76 miliony lety.

Nádor, který se u lidí vyskytuje běžně

Zkamenělá holenní kost centrosaura byla nalezena v kanadské provincii Alberta už v roce 1989. Ihned poté byla uložena v Královském Tyrrellově muzeu. Metoda pro odhalování zlomenin a nádorů u lidí spolu s rentgenovými snímky prozradila, že to, co na první pohled vypadalo jako špatně zahojená zlomenina holenní kosti, je ve skutečnosti osteosarkom – nejčastější typ rakoviny kostí u lidí.

„Máme tady nezaměnitelný podpis pokročilé rakoviny kostí u 76 milionů let vyhynulého rohatého dinosaura – prvního svého druhu,“ řekl paleontolog Mark Crowther, jeden z účastníků výzkumu. „Je to velmi vzrušující.“

Rakovina se značně rozšířila přes celou kost, lékařští specialisté proto určili, že postižený centrosaurus s rakovinou nějakou dobu žil. Její průběh je přitom závažný. Osteosarkom nejčastěji zasahuje konce dlouhých stehenních kostí. Nádor se pak šíří nejčastěji do plic, ale může postihnout i další kosti a nakonec i mozek. U lidí si tato rakovina nejčastěji vybírá děti a dospívající.

Protože byla rakovina v tak pokročilém stádiu, výzkumníci předpokládají, že se mohla rozšířit do dalších tělesných částí zvířete. Bohužel ale nemají k dispozici žádné tkáně, například zasažené plíce, aby to potvrdili.

Na rakovinu však nezemřel

Výzkumníci provedli počítačovou topografii pro vizualizaci bujení rakoviny v kosti a kvůli mapování jejího postupu po celém těle. Výsledky pak byly porovnány se stejným nádorem na noze mladého muže (19 let). Pokud by měl člověk pokročilé stádium rakoviny kosti jako Centrosaurus, a nedošlo by k okamžité léčbě, byly by podle studie následky fatální. „Holenní kost vykazuje agresivní rakovinu v pokročilém stádiu. Rakovina by měla na jednotlivce ochromující účinky, byl by velmi zranitelný vůči predátorům té doby,“ poznamenal paleontolog David Evans z Královského ontarijského muzea v Torontu, který se na výzkumu podílel.

Centrosaurus ale na rakovinu pravděpodobně nezemřel. Fosilie byla nalezena spolu s velkým množstvím dalších kostí stejného druhu dinosaura, proto je pravděpodobnou příčinou úmrtí nějaká velká záplava. Možná mu v přežití rakoviny pomohla skutečnost, že se pohyboval ve velkém stádu, které jej chránilo a umožnilo mu přežít déle.

Zhoubné nádory jsou tedy zakořeněny hluboko v evoluční historii organismů, a to dokonce i u dinosaurů. Vědci se s příznaky podobnými rakovině na fosiliích dinosaurů setkali již dříve, tohle je ale první zdokumentovaný a prokázaný případ zhoubné rakoviny u dinosaura. Psali jsme také: Rozbor fosilií dinosaurů prozradil, že někteří z nich byli kanibalové

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod