Madagaskar byl posledním útočištěm obřích tvorů. Vyhubili je možná lidé

 Věda a Výzkum 
20. srpna 2020 06:28 / Lukáš Bauer
  1
📷
3 fotografie v galerii
Země se odtrhla před miliony let od Afriky Pixabay
Ostrov Madagaskar je jednou z nejpozději kolonizovaných částí pevniny, kterou lidé osídlili před deseti tisíci lety. Tento ostrov ležící poblíž afrických břehů byl domovem mnoha zvláštních druhů obřích zvířat. Mnohé výzkumy ale naznačují, že některé z nich pravděpodobně vyhubili lidé.

Ještě poměrně nedlouho před příchodem lidí na Madagaskar obývalo ostrov mnoho obrovských druhů zvířat včetně nelétavého ptáka s názvem aepyornis, který byl podobný dnešnímu pštrosovi. Mezi další zvláštní druhy patřil obří lemur, který dosahoval rozměrů orangutana.

Vědci se dlouho nemohli shodnout, zda tyto druhy vyhubil člověk, anebo vyhynuly před jeho příchodem. Nedávno ale přišli archeologové s unikátním objevem, který naznačuje, že tato letitá vědecká diskuze se blíží ke konci. Podle závěrů vědeckého bádání se totiž lidé dostali na ostrov Madagaskar mnohem dříve, než se předpokládalo, a pravděpodobně tak žili se zdejší megafaunou v jedné symbióze.

Izolace ostrova

Madagaskar se začal od zbytku světa lišit poté, co se před 88 miliony let odtrhl od Afriky. Jeho velké prostředí bohaté na živiny umožňovalo tamním živočichům nebývalou prosperitu. Jedním z nejzajímavějších druhů byl obrovský nelétavý pták s názvem aepyornis. Na jeho kostech byly nyní nalezeny stopy po čepelích, což naznačuje, že ptáci a lidé spolu existovali déle, než se čekalo.

Vědci našli důkazy

Archeologové se v roce 2008 dozvěděli o nálezu kostí dinosaura, které objevili hledači drahých kamenů. Při bližším průzkumu se ukázalo, že nejde o kosti dinosaura, ale o pozůstatky mnohem mladšího aepyornise. Po ohledání kostí v laboratoři však vědci zjistili neuvěřitelnou věc. Kosti vykazovaly známky po zranění ostrým předmětem, kterým mohlo být kopí nebo šípy, a navíc byly datovány do období, kdy na Madagaskaru již prokazatelně žili lidé.

Tento jedinečný důkaz naznačuje, že lidé žili na Madagaskaru po boku megafauny nejméně tisíc let. Autoři studie se také domnívají, že samotný lov ptáků k jejich likvidaci nestačil a vymřeli až po změně podmínek na ostrově. Podle vědců je také možné, že první pokusy o kolonizaci Madagaskaru nemusely být úspěšné a první lovci zde mohli snadno zahynout. Pro definitivní potvrzení této teorie je však zapotřebí ještě řada výzkumů. Dále čtěte: Rozbor fosilií dinosaurů prozradil, že někteří z nich byli kanibalové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve