Záhadná zelená ohnivá koule byla spatřena nad Austrálií. Vědci zatím nevědí, co to bylo

 Věda a Výzkum 
06. července 2020 07:44 / Lukáš Bauer
  1
📷
1 fotografie v galerii
Nad Austrálií byl spatřen záhadný hořící objekt Jacek Halicki / CC BY-SA / Wikimedia Commons
V pondělí v časných ranních hodinách spatřilo několik svědků na obloze nad dolem Yandi v západní Austráli podivné světlo. Jeden ze zaměstnanců dolu vytáhl pohotově svůj mobilní telefon a ohnivý objekt letící noční oblohou natočil na video. Vědci dosud nevědí, co tento světelný úkaz na obloze způsobilo.

Na noční obloze nad dolem Yandi v západní Austráli byla spatřena podivná ohnivá koule, která pomalu letěla oblohou. Zvláštního úkazu si všimlo hned několik zaměstnanců dolu a jeden z nich ho dokonce natočil na video svým mobilním telefonem.

Podle očitých svědků na místě letěl objekt velice pomalu a na obloze byl vidět několik minut. Snímek, který pořídil jeden ze zaměstnaců dolu, sice zachycuje hořící objekt na obloze, kvalita snímku však není příliš dobrá. Celé video má 17 vteřin a zachycuje hořící kouli, která pomalu míří k Zemi.

Zelená ohnivá koule mohla být meteoritem

„Byl jsem ohromen tím, co jsem viděl, jak se rozzářilo nebe v tak jasně zelené záři. Ještě nikdy jsem nic podobného na nebi neviděl. Viděl jsem například padající hvězdu, ale toto se jí ani trochu nepodobalo,“ uvedl pro místní tisk autor videa Mitch Brune.

Přibližně hodinu jizdy od dolu Yandi spatřili podivný objekt na obloze místní policisté, přičemž jeden policistů zveřejnil záznam ze svého telefonu na svém twitterovém účtu se slovy: „Když narazíte na meteor, zatímco máte hlídku.“

Pomoci by mohl unikátní systém kamer

Vědci zatím netuší co záhadná zelená koule na noční obloze byla. Pomoci by mohl systém Desert Fireball Network, jenž je systémem padesáti kamer, které pokrývají asi tři miliony čtverečních kilometrů nebe nad Austrálií a sledují pády meteoritů.

Zachycením těchto objektů z různých míst vstupujících do naší atmosféry může tým vědců obsluhující zařízení rozeznat, kde ohnivá koule prochází naší atmosférou. Díky tomu jsou schopni vědci například dopočítat, ze které části Sluneční soustavy meteorit přiletěl. Dále čtěte: (Vědci našli první věrohodný důkaz o lidech zabitých padajícím meteoritem).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve