Halucinogenní houbičky mají nečekané využití. Mohou účinně léčit těžké deprese

 Věda a Výzkum 
28. července 2020 13:03 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lysohlávky obsahují látku, která může být lékem na deprese Pixabay
Tým českých vědců se rozhodl rozvinout výzkum látky psilocybin, která je obsažena v halucinogenních houbách, takzvaných lysohlávkách. Tato látka může být totiž klíčem k léčbě depresí. Vědci z Národního ústavu duševního zdraví proto chtějí zahájit výzkum účinků halucinogenu z lysohlávek a jeho využití jako antidepresiva.

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) chtějí zkoumat novou experimentální látku psilocybin, kterou obsahují lysohlávky, které hojně rostou na našem území. Vědci tak chtějí jako první v Evropě tuto látku v rámci výzkumu srovnávat s účinky běžně dostupných antidepresiv.

Depresi mají stovky milionů lidí

Deprese je velice vážný duševní stav, který je potřeba léčit. Podle odhadů žije v Česku minimálně půl milionu obyvatel s depresí. Celosvětově jsou depresemi zasaženy stovky milionů lidí. Deprese je přitom spouštěčem mnoha různých onemocnění, která se odvíjejí od duševního zdraví pacientů. Vědci proto chtějí najít vhodnou alternativu k dnes běžně využívaným antidepresivům na bázi ketaminu.

Celá studie bude založena na zkoumání účinků psilocybinu a ketaminu na pacientech, kteří dopředu nebudou vědět, jakou z látek jim lékař podal. Podle dostupných výsledků výzkumů vše totiž naznačuje, že účinky psilocybinu mohou trvat i několik měsíců. V rámci výzkumu chtějí vědci také zkoumat mechanismus, jakým účinná látka pacientům pomáhá.

Některá léčiva nezabírají

Studie se bude účastnit celkem šedesát pacientů s těžkou depresí, která nereaguje na běžně dostupná léčiva. Odborníci uvádějí, že zhruba na 20 až 30 procent pacientů s depresí nezabírají nasazené léky ani psychoterapie. Vědci doufají, že první pacienti, kteří projdou přísným výběrem, by mohli být na soupisu již na podzim letošního roku.

Látka obsažená v lysohlávkách vyvolává dočasný stav provázený změnou vnímání a prožití. Již v minulosti bylo prokázáno, že po odeznění tohoto stavu dochází k výraznému zlepšení nálady. Právě na tento stav se chtějí vědci během výzkumu zaměřit, stejně jako na mechanismus, na kterém je založen. Dále čtěte: (Do Česka míří zázračný lék proti COVID-19. Všemocný ale není.).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47