Dřevo starých stromů uchovává důležité informace. Letokruhy v kmenech odhalily pochmurnou anomálii

 Věda a Výzkum 
19. července 2020 10:13 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
Dřevo starých stromů uchovává důležité informace Pixabay
Letokruhy v kmenech stromů mohou vědcům napovědět mnohé nejen o podmínkách, ve kterých vyrůstaly, ale také například o změnách v půdní vlhkosti, což je důležitým ukazatelem klimatických změn. Vědci nyní shromáždili údaje za posledních šest století a našli stopy po anomálii počasí, která byla poprvé pozorována v polovině 20. století.

Některé stromy jsou staré stovky i tisíce let a právě jejich kmeny uchovávají důležitá vědecká data zejména týkající se zemského klima. V letokruzích tak lze najít stopy nejrůznějších událostí, včetně klimatických změn a anomálie v počasí, která byla poprvé popsána v polovině 20. století.

Vědci popsali detailně variabilitu vlhkosti za posledních šest století podporovanou dalšími historickými záznamy. Vědci si v letokruzích všimli také stop nárůstu intenzivních období sucha, která začala od 30. let 20. století.

Příčinu anomálie letokruhy neznají

Vědcům sice letokruhy nemohou prozradit samotnou příčinu těchto extrémních suchých období, ale mohou být užitečným referenčním bodem, který bude použit v kombinaci s jinými klimatickými daty.

„Rostoucí extrémní hydroklimatické jevy jsou v souladu s výskytem průmyslové lidské činnosti, ale nemáme důkazy o tom, kolik pozorovaných změn je způsobeno přirozenou variabilitou klimatu a kolik oteplováním způsobeným člověkem,“ uvedl k výzkumu paleoklimatolog Mariano Morales z National Research Council for Science and Technology v Argentině.

Výzkum z téměř tří stovek stromů

Vědci pro nový výzkum využili data ze stromů napříč Argentinou, Chile, Uruguayí, Paraguayí, většiny Bolívie, jižní Brazílií a Peru. Data obsahovala údaje shromážděné v terénu z celkem 286 stromů. Jihoameričtí vědci se na výzkumu podíleli zejména kvůli zoufalé situaci, kterou zažili tamní zemědělci v uplynulých letech.

Podle vědců jsou v Jižní Americe některé potravinové systémy ohroženy kolapsem. Vědecký tým proto doufá, že příběhy, které jsou zapsány v letokruzích stromů, jim pomohou lépe porozumět dlouhodobým změnám klimatu, současným podmínkám a usnadní budoucí koordinaci v této oblasti. Dále čtěte: (Zrodil se fenomén klimatického inženýrství. Lidstvo bude cíleně ochlazovat planetu).

Témata: strom, letokruch, sucho, klima
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod