Do Česka míří zázračný lék proti COVID-19. Všemocný ale není

 Věda a Výzkum 
17. dubna 2020 09:12 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tento japonský lék může pomoci v boji se zákeřnou nemocí Internet
Japonsko odeslalo do Česka očekávanou dodávku léku s názvem Favipiravir, který budou naši lékaři testovat v boji proti nemoci COVID-19. Česká republika je tak jednou z dvaceti světových zemí, které Japonsko tento lék dodá. Tento japonský přípravek je podle dosavadních výsledků dobře účinný u středně těžkých případů této nemoci vyvolané koronavirem.

Česká republika se stane jednou z dvaceti zemí zasažených pandemií koronaviru, které Japonsko doručí slibný lék s názvem Favipiravir. Tento japonský lék vykazoval velice dobré výsledky při léčbě lidí s nemocí COVID-19 s lehčími a středně těžkými příznaky. Česká republika se proto rozhodla zahájit testování tohoto léku a jeho první dodávka je již na cestě.

Tento zázračný lék proti koronaviru je vyráběn v Japonsku společností Toyama Chemical, jenž patří koncernu Fujifilm Holdings. Tato společnost také koncem března zahájila jeho klinické testování, které však zatím jednoznačně neprokázalo, zda je lék funkční. Existuje však celá řada neoficiálních informací o tom, že lék dokázal pomoci v rámci mnoha případů.

Lék byl původně vyvinut proti novým nebezpečným mutacím chřipkového viru. Některé tyto chřipkové kmeny totiž nedokázaly porazit ani nejúčinnější léky na světě, jako je například Tamiflu od společnosti Gilead. Nový lék je přitom velice jednoduchý a je tvořen jedinou molekulou, kterou vědci vytvořili z pyrazinu. Látky odvozené od pyrazinu se v medicíně používají už mnoho let při léčbě závažných nemocí, jako je například bakteriální tuberkulóza.

Favipiravir dokáže velice účinně bránit virům v jejich množení a virus tak není schopný v těle člověka prosperovat. Přípravek navíc u virů vytváří takové změny, díky kterým je virus později neplodný. Díky své univerzálnosti se Favipiravir využívá proti řadě viry způsobovaných chorob a jedná se tedy o takzvané širokospektrální antivirotikum.

Bylo například testováno i při léčbě eboly během epidemie této nemoci v západní Africe v roce 2014, kde ale nevykazoval požadované výsledky. Proti koronaviru se lék ale zdá být vhodný, protože první případy jeho použití s kladnými výsledky byly hlášeny už z Wu-chanu. Česká republika tento nový lék bude nyní v boji proti COVID-19 testovat na lidech. Dále čtěte: (Čína použila v boji proti koronaviru velmi účinná opatření. Zbytek světa by se měl poučit).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod