V Číně před tisíci lety existovala vyspělá civilizace. Záhadně zmizela bezestopy

 Objevy 
16. dubna 2022 16:08 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Zbytky monumentálního města jsou jediným pozůstatkem dávné civilizace Chinese national museum / volný zdroj foto
Přibližně před pěti tisíci lety se ve východní oblasti Číny objevila starověká civilizace, jež na svou dobu vybudovala vskutku monumentální město. Kultura Liangzhu, jak je tato pradávná civilizace označována, však po tisíci letech záhadně zmizela. Vědci nedávno objevili nové důkazy, které naznačují okolnosti jejího zmizení.

Před dávnými časy se na východě Číny objevila záhadná civilizace Liangzhu, která později za ještě záhadnějších okolností zmizela. Tato vyspělá civilizace však během své tisícileté éry vybudovala obdivuhodné město, kterému se nemohlo rovnat žádné z měst v celé Asii.

Stopy této dávné kultury, která byla na období neolitu velice vyspělá, vědci vysledovali podél břehů řeky Jang-c'-ťian. Ruiny města Liangzhu demonstrují četné známky sociálního, kulturního a technologického pokroku v tomto období, zejména pak v oblasti zemědělství a akvakultury.

Rozkvět a pád civilizace

Toto pradávné město disponovalo pozoruhodnými architektonickými prvky včetně vodního inženýrství v podobě kanálů, přehrad a vodních nádrží, které vytvořily z Liangzhu unikátní místo. Rozkvět města stejně jako celé civilizace Liangzhu však náhle začal před 4300 lety upadat, zhroutila se a celé město bylo opuštěno.

Přesný důvod nebyl nikdy archeology ani historiky plně pochopen, ačkoli některé důkazy naznačovaly, že k náhlému úpadku vedla pravděpodobně určitá forma katastrofálních záplav. Na ruinách totiž byla objevena tenká vrstva hlíny, která může pocházet právě ze záplav toku řeky Jang-c'-ťiang, na jejíchž březích civilizace pobývala.

Analýza vzorků z jeskynních krápníků

Z této samotné vrstvy však vědci nebyli schopni získat jasný důkaz o tom, že k úpadku civilizace došlo právě v souvislosti se záplavami. V nové studii proto mezinárodní tým výzkumníků pronikl hlouběji než jen do nánosu bahna, zkoumal také minerální útvary, jako jsou stalagmity ze dvou podvodních jeskyní v regionu, které uchovávají chemické podpisy klimatických podmínek z dávných dob.

Analýza vzorků stalagmitů z jeskyně Shennong ukázala, že období kolapsu města Liangzhu se shodovalo s obdobím extrémně vysokých srážek, které pravděpodobně trvaly desítky let. Masivní monzunové deště tak pravděpodobně způsobily, že ani sofistikované přehrady a kanály již nemohly odolat těmto masám vody. Ty se nejspíš protrhly a zničily město Liangzhu, přičemž donutily obyvatele oblast opustit.

Zdroj: Unesco, Sciencealert

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít